Annons
Nyheter

Den svåra energiomställningen

Nyheter • Publicerad 28 juni 2006
Världsekonomin är oljeberoende. ARKIV: SERGEY PONOMAREV/PRESSENS BILD
Världsekonomin är oljeberoende. ARKIV: SERGEY PONOMAREV/PRESSENS BILDFoto: 

Numera talar till och med USA:s president George W Bush, som näppeligen tillhör miljörörelsens avantgarde, om vikten av att minska på landets oljeberoende. Verkligheten har hunnit i kapp även de som är allra mest vänligt inställda till det svarta guldet.

Oljeproblematiken brukar diskuteras antingen utifrån ekonomiska och säkerhetspolitiska eller klimatologiska och ekologiska aspekter. Vad gäller den amerikanska presidentens drivkrafter är det definitivt det förstnämnda argumentparet som har bäring. Sveriges statsminister Göran Persson gjorde å sin sida helt klart under onsdagens presentation av Oljekommissionens slutrapport att han föredrar en omvänd prioritetsordning i argumentationen.

Annons

Kommissionen har letts av biologen Stefan Edman och uppdraget var att ge regeringen råd i arbetet med att till år 2020 påtagligt minska Sveriges beroende av olja. Gruppen har endast varit verksam i ett halvår. En anmärkningsvärt kort tid, kan man tycka, med tanke på att oljeberoendet är något som vuxit fram under sekellång tid. Men Persson, som suttit ordförande och gärna vill associeras med frågan, föredrar en slankare slutprodukt framför att resultatet presenteras efter höstens val. Ett val han mycket väl vet att han kan förlora.

Åter till problemformuleringen. Numera betraktar alla riksdagspartier det som bekymmersamt att Sverige i så stor utsträckning är avhängigt av olja för att fungera. Men det är angreppssättet på problemet som skiljer dem åt. Det, och synen på kärnkraften.

Antingen kan man till övervägande del betona att det är radikala livsstilsförändringar hos allmänheten som krävs för att komma åt oljeberoendet. Eller så tror man att effektivitetsvinster genom teknikutveckling kommer bli den avgörande drivkraften bakom omställningen.

Vad som är glädjande med kommissionens slutsatser är att man till övervägande del valt att betona just effektivitet och teknik. Det är ett välkommet avståndstagande från den tillväxtfientliga vurmen som länge präglat miljödebatten.

För det är marknadsekonomiska drivkrafter som i slutändan kommer att lösgöra vårt land från oljebojan. Omställningsarbetet drivs huvudsakligen inte, som Persson antyder, av oron för klimatförändringar. Snarare handlar det om att olja är en bristvara, vilket ger en prisutvecklingen som gör att alla, näringsliv som allmänhet, tjänar på en minskad användning.

Anmärkningsvärt är att kärnkraften inte ens nämns i en rapport som är tänkt att presentera lösningar på hur oljeberoendet ska minska. Hur man ska nå målet med "ett oljefritt Sverige" till 2020 utan att utveckla och effektivisera kärnteknologin är fullständigt obegripligt.

I rapporten skriver statsminister Persson att målsättningen att få bort oljeberoendet till 2020 är "djärvt". Men det är just bristen på djärvhet som gör att kommissionen har valt att blunda för kärnkraftens många fördelar.

För att lyckas behövs mer mod. Och marknadskrafter, förstås.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons