Annons
Nyheter

Den socialiserade människan

Nyheter • Publicerad 22 februari 2005
Går till Stavstensudde? arkivbild: tomas nybergFoto: 
Guldfisken ska simma tryggt. arkivbild: bass nilssonFoto: 

Med sin position som den utan konkurrens största arbetsgivaren blir kommunförvaltningen lätt en självväxande organism. Så får vi storinvesteringar i en hamn utan några åtaganden från det privata näringsliv som ska nyttja den. Så får vi kommunala campingplatser, Folkets hus och subventionerade bowlingbanor.

Och vad är naturligare än att de som är insatta också tar mer makt? En liten skara människor får verklig insyn i verksamheten, och bara ett fåtal personer kan förstå och hänga med i svängarna.

Annons

Stat och kommun har sina begränsade uppdrag. Storebror är en förutsättning för det moderna samhället. Men var gränserna ska gå för överheten är kärnan i politiken. Det finns förstås ofta en välvilja bakom politikernas ambitioner att ta hand om medborgarna. Allt kan göras av goda skäl, men var tar det stopp?

Det finns inget skriftligt kontrakt upprättat mellan medborgaren och staten – vi föds in i samhället och förutsätts vara goda medborgare i staten och följa dess regler och betala dess skatter.

Tillbaka ska vi till exempel få en polis och ett rättssamhälle som kan ge oss stöd och trygghet om någon stjäl från eller skadar oss. En självklar kärnuppgift som storebror tyvärr har svårt att utföra i den utsträckning vi kräver.

Annat i samhället går i jämförelse bättre, sjukvården och skolan är trots problem jämförelsevis god i detta land. Till sådana kärnuppgifter som sjukvård och utbildning går förresten ungefär 25 procent av våra skattepengar.

Men som sagt, samhällets skyddande hand stannar inte där. På statlig nivå får vi en flora av myndigheter, omöjliga att räkna i antal, som omfattar allt från sådant som skolan är tänkt att ta hand om, "Forum för levande historia", till guldfiskars rättigheter hos myndigheten som ska se till husdjurens väl och myndigheten som ska få oss människor att må bättre, Folkhälsoinstitutet. Den sistnämnda, med 160 anställda, blev aktuell när den och ett antal andra myndigheter förslogs flyttas i regionalpolitiskt syfte.

Ingen vill flytta från Stockholm till Bakvattnet och verksamheten stannar därför upp i några år, under tiden som ny kompetens byggs upp. Och man undrar då försiktigt hur viktiga dessa myndigheter är om vi kan var utan deras funktion så länge utan att märka av det. Blir vi sjukare utan en folkhälsomyndighet med 160 anställda?

På Trellesossarna hemsida finns ett gammalt övervintrat citat som ska förklara för möjliga medlemmar varför socialdemokratin finns till. Det lyder: "I detta syfte vill socialdemokratin så omdana samhället, att bestämmanderätten över produktionen och dess fördelning läggs i hela folkets händer".

Citatet har föga att göra med den pragmatiska socialdemokrati som gärna låter en näringsminister glatt inviga möbelvaruhus åt den framgångsrike kapitalisten som ägnat all planeringskraft åt att placera ägandet och förmögenheten så långt från den svenska skattefogden som möjligt.

Allt medan en låginkomsttagare och förmodad socialdemokratisk kärnväljare som tjänar 15 000 kronor i månaden enligt lönebeskedet betalar 62 procent i skatt. Men så får hon också subventionerad bowling. Människan är när allt kommer omkring lättare att socialisera än produktionsapparaten.

•••

Annons

Position Skåne har seglat ur kurs.

•••

Byggnadsnämndens ordförande Kjell Nilsson (s) har hela tiden under konflikten mellan rådhusregeringens ordförande Egil Ahl (s) och stadsbyggnadskontorets chef Stefan Ferm, stått på sin tjänstemans sida. Rakryggat och ledarskapsmässigt ett föredöme från Kjell Nilssons sida.

Egil Ahl slöt sedan fred med Stefan Ferm och eventuellt gammalt groll skylldes på "massmedia". Tänk ändå vad det är bra att ha "massmedia" ibland.

•••

Skånetrafiken är kritisk till Stavstensudde. Det är nämligen dåligt placerat ur kollektivtrafiksynpunkt, heter det. Annars kunde man ju tro att Skånetrafiken planerade trafiken efter var folk bor, och inte tvärtom.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons