Annons
Nyheter

Den europeiska superstaten

Turkiet är angeläget om att visa att landet reformeras och klarar av att respektera de mänskliga rättigheterna och uppfylla andra krav som ett EU-medlemskap kräver. Just nu skakas landet av terrordåd som syftar till att bomba Turkiet från den demokratiska utvecklingen och den västvänliga linjen.
Nyheter • Publicerad 21 november 2003

Samma dag som en stor mängd människor dödades och flera hundra skadades i terrorattacker utförda av antidemokratiska och människofientliga extremister, så debatterades EU:s nya konstitutionella fördrag i den svenska riksdagen. Här målade vänsterpartisten Mats Einarsson och, ännu livligare, miljöpartisten Gustav Fridolin upp den sedvanliga bilden av en superstat där demokratin är satt på undantag. Argumenten förs fram med sådan energi att man inte kan låta bli att beröras. Här slåss ju EU-motståndarna för den lilles rätt.Men den lilla människan tar inte slut vid Trelleborgs gräns, vid Skånes gräns eller ens Sveriges gräns. Europeiska unionen gör att den estländare eller tjeck som plågats under den Sovjetkommunistiska förbrytarregimen får ta del av det som vi svenskar ofta glömmer att uppskatta. Det är solidaritet på allvar att ge alla dessa människor lika möjligheter. Hur viktiga EU-medborgarens rättigheter är framgår av de främsta punkterna i förslaget till vad som kan kallas EU-grundlag eller konstitution. Det är bland annat rätten att fritt röra sig inom alla EU-stater, och rätten att rösta inte bara till europaparlamentet utan också i kommunala val i det land där man bosatt sig. Unionens övergripande värden är respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämställdhet, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter. Konstitutionen slår fast att medlemsstaternas identitet och grundlagar ska respekteras, liksom det regionala och lokala självstyret. Låter det som en superstat? Eller låter det som en bra grund för att bygga ett bättre Europa? Superstaten är den som hindrar medborgaren från att uttrycka sin fria åsikt, som avskaffar äganderätten, som konfiskerar egendom, som förföljer oliktänkande, som bygger murar för att folket inte ska fly landet. Och, jodå, superstaten fanns i Europa. Den hette inte EU.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons