Annons
Nyheter

Demokratiskt självmordsförsök

Nyheter • Publicerad 26 februari 2008

ººDemokraterna i USA borde vinna presidentvalet enkelt. Ett stort missnöje med George W Bush och en stark demokratisk medvind under flera år, är rimligen ett alldeles för bra utgångsläge för att klanta bort.

Men demokraterna gör vad de kan för att förlora. I den knivskarpa fajten mellan Barack Obama och Hillary Clinton blir vapnen allt oschystare. Hillary Clinton, som länge sågs som den självklara kandidaten medan Barack Obama bara var den charmige utmanaren, har insett att hon ligger riktigt illa till.

Annons

Om Barrack Obama – som heter Hussein i mellannamn – sprids sanningar, halvlögner och hellögner via nätet. Lögner som att Barack svor eden när han valdes till senaten med handen på koranen i stället för på bibeln får snabbt spridning. Det är i det sammanhanget den omtalade bilden på Barack Obama i turban under ett besök i faderns hemland Kenya ska ses. Direkt kom anklagelser från Obamas kampanjorganisation att det är Clintonmedarbetare som ligger bakom.

Att bli vald till president i USA utan att visa upp en fast kristen tro är omöjligt. Barack Obama är övertygad kristen, precis som alla andra seriösa presidentkandidater är – eller åtminstone säger sig vara –men hans far var muslim. Att antyda att Obama själv ljuger om sin religiösa övertygelse är tilläckligt för att påverka väljarna. Samtidigt är vanskligt att försöka spela med den här typen av jokrar. Risken är att det slår tillbaka på den egna kampanjen.

Bill Clinton, av en del kallad USA:s förste svarte president och med kontor i Harlem New York, lyckades göra bort sig själv och sin fru när han efter Barack Obamas seger i delstaten Sydkarolina, förklarade att Jesse Jackson också vann i Sydkarolina två gånger. Jesse Jackson var dåtidens ständige afroamerikanske utmanare på den demokratiska sidan – dock utan reell chans att vinna.

Med sina ord ville Bill Clinton få det att framstå som att det inte var så konstigt att Obama vann just i Sydkarolina – där brukar de ju rösta på en svart kandidat. Och just det betydde att Bill Clinton förlorade sin heder i mångas ögon – det var han av alla som "spelade ut raskortet".

Hillary Clinton å sin sida har blivit upprörd över kampanjer från Obamas läger rörande hennes inställning till frihandelsavtalet Nafta, som hennes make förhandlade fram med USA och Mexiko. De båda demokratiska kandidaterna vill (tyvärr) framstå som beskyddare av den inhemska industrin och försvåra för konkurrens utifrån.

Hillary beskylls helt enkelt för att vara mer frihandelsvänlig än hon säger. Dessutom påstås hennes föreslagna sjukvårdsförsäkringsreform tvinga folk att betala en försäkring de inte har råd med.

Tonen mellan de två i tv-debatter har också hårdnat betydligt. Hillary Clinton menar att Obama talar vackert men med lånade och substanslösa ord.

Det finns en solklar vinnare i det här bråket: republikanernas kandidat John McCain. För några veckor sedan var uppmärksamheten riktad mot hur McCain splittrade sitt parti, och från riktiga högerhökar beskylldes han för att vara allt för liberal. Nu tycks den debatten ha lagts sig och tunga konservativa namn sluter upp bakom McCain, förvissade om att han är den som kan vinna över Obama eller Clinton. Allt medan demokraterna gör det bästa för att banka på varandra.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons