Annons
Nyheter

De nya moderaterna

Nyheter • Publicerad 25 augusti 2005

Politiska partier är ofta förutsägbara på gränsen till det tråkiga. Det har sin förklarig i att förtroendekapital är deras viktigaste tillgång. Att tänka om och tänka nytt bedöms vara riskfyllt eftersom det kan leda till att väljarna inte känner igen sig. Visst förändras partiernas politik, men det är sällan de erkänner att de faktiskt byter fot eller fokus. Det är inte vi som har ändrat oss, det är omvärlden som har förändrats, brukar det heta. Budskapet är att ni kan lita på oss.

Det krävs i regel en rejäl kris för att ett förnyelsearbete ska komma igång. Folkpartiet ändrade profil inför risken att hamna under fyraprocentspärren i förra valet. Det gick över förväntan. Istället var det Bo Lundgrens moderater som gjorde ett för partiet riktigt uselt val. Den krisen ledde till de senaste två årens ovanligt genomgripande förnyelsearbete under Fredrik Reinfeldts ledning.

Annons

Partiet har stöpts om i rask takt. Det märks på ett ideologiskt plan genom att moderaternas konservativa arv i större utsträckning lyfts fram. I sakpolitiken är det tydligt inte minst genom att inriktningen och omfattningen av skattesänkningarna har ändrats. I den i politiska sammanhang allt viktigare framtoningen märks det genom partiledarens mjuka och ödmjuka stil.

Det intressanta med moderaterna är att denna förändring har kunnat ske utan speciellt mycket motstånd i leden, tvärtom. När partiets stämma inleddes i Örebro på torsdagen var det moderater med ett nytt självförtroende som nästan gick att ta på som samlades. Fredrik Reinfeldt valde att inleda sitt tal med att välkomna stämmodeltagarna till de nya moderaterna. Strax före dess hade Örebros länsförbundsordförande Göran Arveståhl med glimten i ögat kallat moderatledarens besök i staden för en händelse av lika stor vikt som när riksdagen 1810 samlades i Örebro för att välja ett nytt kungahus. De rojalistiskt lagda moderaterna gillar sin partiledare, det är tydligt.

Även väljarna gillar de nya moderaterna, eller rättare sagt att moderaterna har förändrats. Det visar en färsk opinionsundersökning från Temo. Men samtidigt anser fler än sju av tio i samma undersökning att moderaterna är de välbärgades parti. Det var därför Fredrik Reinfeldt avslutade sitt tal på stämman med att tala om hur viktigt det är att sätta sig in i hur de socialdemokratiska sympatisörer känner som tycker sig se något nytt i moderaterna och gilla det de ser. Deras resa är inte enkel, sade han. Uppgiften för moderaterna fram till valet är enligt partiledaren att övertyga dem om att de kan lita på känslan ända in i valbåset.

Som sagt, förtroendekapital är politikens viktigaste tillgång. Att övertyga moderata stämmoombud är en sak, att övertyga väljare att rösta på moderaterna är en annan. Att Fredrik Reinfeldt tror att han kommer att lyckas även med det råder det inga tvivel om.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons