De kluvna moderaterna
Moderaterna i Trelleborg har under långa tider lidit av interna stridigheter. Och mitt i en valrörelse är det dags igen. Ulf Bingsgård, förstnamn på kommunfullmäktigelistan, gjorde tidigt klart att han ser sig som kommunalrådskandidat. Och uppenbarligen tyckte partimedlemarna också det när han placerades i topp på valsedeln.
Men andra krafter inom partiet vill inte se Bingsgård som kandidat. Valledaren Bengt Gunnarsson förklarade när partiets program presenterades att det inte fanns någon given kandidat till topposten i kommunen från moderaterna . Det var ett annat sätt för Bengt Gunnarsson att säga att han inte vill ha Ulf Bingsgård som kommunalråd.
I stället har Lars Mikkelä, nummer nio på fullmäktigelistan, dragits fram som kandidat till posten. Och det är också han som vid partiets presentationer håller i taktpinnen. Mikkelä deklarerar nu öppet att han vill bli kommunstyrelsens ordförande.
Ulf Bingsgårds motståndare och partiföreträdare som vill släta över motsättningarna, säger att de vill gå till val på politiken, inte på personer. Då hade det varit smart att göra det. Det är nämligen trelleborgsmoderaterna själva som öppnar den här diskussionen genom att inte på ett tidigt stadium ställa sig bakom en kandidat. I stället visar de en månad före valet på tydlig splittring.
Att vara kommunstyrelsens ordförande innebär ett tungt ansvar. Som ny på den posten kommer det att krävas stöd från många personer, inom det egna partiet och från andra stödpartier. Moderaterna klarar inte av att ens inom det egna partiet ge det stödet till en kandidat.
Att det är politiken som ska tala är rätt, men den måste tala genom någon. Det är självklart att väljarna har rätt att få veta vem som är moderaternas kandidat till kommunpolitikens viktigaste post.
Då hade partiet fått vad de önskat: en valrörelse fokuserad på den moderata politiken och dess alternativ. Då hade möjligheten till en stabil Trelleborgsallians inför valet funnits. Att skjuta upp allt till efter valet, lär snarare skapa nya problem än lösa gamla. Och hur ska ett parti som inte kan hålla ihop under en valrörelse klara av att hålla ihop i ledande ställning i kommunen?
De stora förlorarna i denna sorgliga röra är väljarna.