Annons
Nyheter

Danskarna återerövrar Brösarp

Nyheter • Publicerad 9 juli 2008

En gång tillhörde jag Livregementets Grenadjärer. Livregementet deltog i slaget vid Lund den 4 december 1676. Det var före min tid. Karl XI skrev att "näst efter Gud har jag Bielken och hans värja att tacka för segern". Bielke förde befäl över Livregementet under slaget. Det fanns ingen tydlig segrare när de utmattade härarna skiljdes. Men att danskarna inte vann innebar att Skåne var och förblev i svenska händer.

Fram till för några veckor sedan har jag levat i trygg förvissning om att mitt regementes insatser skulle bli bestående. Även om det inte helt har saknats hotbilder, värda att ta på allvar. Hur många vet att danska studenter årligen i samband med festligheter i Lund fyller en papperspåse med svensk jord och för den med tillbaka hem? Man tillstår oförblommerat att man avser att föra Skåne tillbaka till Danmark. Här kan man tala om undergrävande verksamhet! Vad jag vet har FRA inte lyckats uppsnappa någon information som i tid avslöjat denna nattsvarta komplott, vilken rimligen är att betrakta som en ren krigshandling.

Annons

En annan form av krigföring, fördold, är den biologiska som danskarna under långa tider drivit till fulländning. Jag tänker på det hämningslösa angrepp som pågår mot den svenska folkhälsan. I huvudsak sker det på två fronter, dels genom låga priser på öl och sprit, dels genom export av stora mängder fett och hälsovådligt fläsk till Sverige.

Den som har sett strömmen av svenska konsumenter stiga av färjan i Helsingborg och noterat den surrade lasten av öl på säckakärrorna förstår att vår nation snart nog kommer att sakna krigsdugliga män och därmed bli ett lätt byte.

Men den verkliga chocken drabbade mig för ett par veckor sedan. Intet ont anande stod jag i Brösarps ICA-affär, Götes Allivs. Plötsligt stormar ett tjugotal danska soldater i uniform in i butiken. Stora, välväxta, vältränade och troligen tillhörande Dronningens. Jag förstod ögonblickligen att Brösarp nu var återerövrat och att Tolgfors beryktade insatsförsvar inte hade gjort ett skvatt åt saken.

Tyst smög jag mig bakom hyllan med mjöl och spagetti men det hjälpte inte. Två av de danska bjässarna kom fram emot mig och yttrade något obegripligt. Jag log inställsamt och pekade mot bortre hörnet av butiken. Till min lättnad lämnade de mig och såg faktiskt riktigt fridsamma ut.

Det påstås i byn att de är här för att träna på Ravlunda skjutfält. Jag tror vad jag vill om den saken. Så länge ockupationen pågår hoppas jag dock att den danska armén spenderar flitigt, både hos byns butiker och på Gästgifvaregården.

För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk kommentator och samhällsdebattör

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons