Annons
Nyheter

Dags för saft och bullar i Villie

Nyheter • Publicerad 22 september 2004
Bullar och saft för ny allians Bild: Bo-Ingvar Jönsson Kristianstadsbladet
Bullar och saft för ny allians Bild: Bo-Ingvar Jönsson KristianstadsbladetFoto: 

Oppositionen i Trelleborg är svag. Med två år kvar till valet är frågan fortfarande om de borgerliga partierna ska försöka sig på att samarbeta. Uppgörelsen mellan trellesossarna och moderaterna efter valet 2002 har förutom att det cementerat Ahlstyret lämnat andra olyckliga spår efter sig: total splittring på den borgerliga kanten.

Folkpartiets Bert Ekstrand efterlyste i sin debattartikel i Allehanda den 18 september ett svar från moderaterna om var partiet ställer sig inför kommunvalet 2006. Frågan är onekligen motiverad. Men den borde vara överspelad och onödig. Oppositionen borde ägna sig åt att forma ett program för förändring, inte åt att kasta sand på varandra.

Annons

Lars Christensson måste träda fram och visa vad han vill vara, vad han vill åstadkomma. Att vara i opposition är ett stort demokratiskt ansvar. Det behövs två tydliga seriösa alternativ för att det ska vara meningsfullt att gå till valurnan. Risken finns att väljarna annars, som vi sett övertydliga exempel på nu senast i östra Tyskland, i allt högre utsträckning söker sig åt missnöjes- rasist- och extremistpartier.

Det är självklart att det finns frågor, och kanske är de till och med i det kommunala politiska arbetet dominerande, där politisk tillhörighet är av mindre betydelse. Men det är inte så enkelt att i och med att alla vill kommunens bästa så finns det heller inget att vara oense om. Lars Christensson borde inta rollen som oppositionsråd. I Trelleborg finns massor att göra.

Lars Christensson ska vara den ledande borgerliga talesmannen som visar på nya möjligheter att föra Trelleborg framåt. Han är den, förutom rådhusregeringens ordförande, som har betalt på heltid för sin politiska roll. Det innebär också att Lars Christensson bör vara mycket aktiv i debatten. Tyvärr ser vi mycket lite av det. Nästan inget alls faktiskt.

Bert Ekstrand har nu visat sig villig att forma en ny allians för maktskifte, och centerns nya ordförande Patrik Holmberg hungrar efter att byta ut rådhusmakten. Men båda två inser att utan moderaterna finns inte någon sådan möjlighet. Tar Lars Christensson sitt ansvar för ett modernare Trelleborg och bjuder in till alliansfika vid sitt köksbord hemma i Villie?

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons