Annons
Nyheter

Dags att följa lagen

Ledningen för kommunala Trelleborgshem har inte följt lagen om offentlig upphandling, LOU. Styrelse och vd anser sig inte behöva göra det. Efter att Sydsvenska Dagbladet slagit ned på bolagets affärer och påtalat att de hemsnickrade upphandlingsregler som det kommunala bolaget använt sig av inte följer LOU, bad ledningen utomstående revisorer att gå igenom saken.
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2003

Förhoppningen var att revisorerna skulle kunna ge Trelleborgshem grönt ljus. Risken är att revisorernas rapport också uppfattas som så. Men något svar ger revisorerna över huvud taget inte. De går i sin promemoria som katten kring het gröt och konstaterar att rättsläget är osäkert. Chefsjuristen Michael Slavicek på Nämnden för offentlig upphandling, NOU, den tillsynsmyndighet som ska övervaka att lagen följs, är däremot så säker han kan bli på att allmännyttiga bolag av Trelleborgshems typ ska omfattas av lagen. Kommuner ska i princip inte driva kommersiella företag, och därför är det också klart att kommunala bolags upphandlingar ska ske i helt öppen konkurrens. Det för att få bästa möjliga rättvisa för de privata företag som vill utföra jobben och för att få mesta möjliga utfört för de pengar som tillhör kommunmedborgarna. Att som Trelleborgshem ställa upp egna regler där tre entreprenörer bjuds in till upphandlingen är inte tillåtet, enligt NOU. Det går inte att slå fast att Trelleborgshem gjort bättre eller sämre affärer om de tillämpat ett öppet upphandlingsförfarande, men det är svårt att se att det skulle vara mindre affärsmässigt att ge fler möjlighet att komma med anbud. Problemet är att det inte finns något rättsfall efter det att skrivningarna i lagen gjordes om 1998 för att anpassas till EG-direktiv. Däremot har EG-domstolen i ett förhandsbesked i ett rättsfall gällande en finsk kommuns fastighetsbolag, slagit fast att reglerna om offentlig upphandling gäller. Efter ändringen i den svenska lagtexten blev det tydligare att allmännyttiga bolag alltid omfattas av upphandlingsreglerna, oavsett om det finns andra kommersiella aktörer på den marknad man agerar. Någon rättsprocess lär det inte bli rörande Trelleborgshem och LOU. Den övervakande myndigheten har inte rätt att driva fallen, utan det måste en enskild leverantör som känner sig missgynnad göra. Faran är att revisorernas rapport kommer att tolkas som ett fribrev "Bra vi har skött oss!". Så är det alltså inte. Den slutsats som kommunledningen borde dra för Trelleborgshem och andra bolag i kommunkoncernen är att ge tolkningsföreträde till den myndighet som är satt att övervaka lagen. Den hävdar klart att LOU gäller. Däremot finns det ingen stark instans som hävdar att den inte gäller.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons