Annons
Nyheter

Centralstationen är ett självklart val

Nyheter • Publicerad 3 februari 2006

Om den spårbundna persontrafiken Trelleborg-Malmö skall återupptas (varför lades den ner 1972?) måste det till ett helhetstänkande för att åstadkomma en optimal trafiklösning.

Först och främst måste tågtrafiken koordineras med busstrafiken och åstadkomma bra avgångs- och ankomsttider, som innebär att trafiken till och från Trelleborg avsevärt förbättras. Båda trafikslagen måste ses som komplement till varandra.

Annons

Självklart utgör den anrika Centralstationen en logisk utgångspunkt och samtidigt som den kan tas i bruk bör busstrafiken såväl fjärr som lokalbussarna koncentreras till Central-stationen där den tidigare hade sin utgångspunkt. Här finns lämpliga utrymmen samtidigt som det är strategiskt riktigt med hänsyn till det centrala läget i nära anslutning till Ångkvarnen, färjeterminalen och stadens centrum. Härigenom uppnås samma fördelar som Simrishamn, Ystad båda med järnvägs-station och bussanslutning nedanför stadskärnan precis som vid Malmö-C, Lund och Helsingborg där Knutpunkten utgör ett verkligt föredöme.

Att placera en tågstation vid Sandmöllan ha kvar Busstationen vid Övre och ingenting nedanför stadens centrum där den livliga och utvecklingsbara färjetrafiken finns är inget bra alternativ.

1970, när den spårbundna persontrafiken fortfarande existerade investerades mycket i ny dragning för att åstadkomma planfria korsningar i staden och undvika "bomeländet".

För att göra tågtrafiken än mer attraktiv måste tåget göra uppehåll vid Fagerängen för av och påstigande från de östra kommundelarna..

Vid gamla Kontinentterminalens stora spårområden, kan omfattande parkeringsmöjligheter för denna resandekategori iordningsställas.

Att koordinera person- och godstrafiken är en absolut förutsättning och kan inte utgöra något hinder då spåranslutning till Central-stationen finns sedan tidigare. Om det senare visar sig att behov föreligger kan eventuellt stopp söder om stationen i Skytts Vemmerlöv övervägas.

Slutligen, kunde man upprusta den gamla Ångkvarnen, så kan man upprusta Centralstationen till samma nivå för den utgör en klassiker som byggnad. All den verksamhet som i dag bedrivs vid Övre kan koncentreras dit samt till gamla Tullkammarebyggnaden mitt emot.

Härigenom kan hela området vid Övre upplåtas för flerbostadshus såsom det är tänkt vid gamla Weibulls, en säregen fin miljö med Stadsparken som närmaste granne.

Bertil Andersson (kd )

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons