Annons
Nyheter

Centern under ny Hatt, Jonsson eller Johansson

Nyheter • Publicerad 22 juli 2011
Hatt, Jonsson och Johansson. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Hatt, Jonsson och Johansson. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIXFoto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Anna-Karin Hatt, Annie Johansson och Anders W Jonsson. Valberedningens kandidater för den månadslånga process som nu inleds för att hitta en ny Centerledare blev de förväntade. Däremot framkom det vid torsdagens presskonferens att valberedningen ändå inte släpper makten helt och hållet till stämman på det sätt som det verkade i onsdags: man förbehåller sig rätten att rekommendera en av kandidaterna, förbli kungamakare. Därmed inte sagt att engagemanget under den kommande månaden blir mindre. Det kan mycket väl bli större. Men onekligen lär valberedningens rekommendation väga tungt när stämman väl ska gå till beslut. Det kan till och med bli så att de två övriga drar tillbaka sina kandidaturer före stämman.

Här kan finnas skäl för Centern att tänka om. Vill partiet verkligen ha den öppna och tydliga process man talar om bör man också ha en sådan ända in i kaklet.

Annons

Vid presentationen i går blev det tydligt att Jonsson är mer eller mindre inkastad i processen som utfyllnad.

Medan Hatt och Johansson talade sig varma om sitt socialliberala patos fann Jonsson ett behov av att ingående presentera sig själv.

När de sedan tidigare mer eller mindre kända kandidaterna la ut texten om sin syn på partiet, ledarskapet och framtiden sa Jonsson mest att han vill förändra samhället utifrån Centerns värderingar.

Okej, det var första framträdandet. Mer lär komma. Jonsson lär pressas och krävas på svar. Det borgar om inte annat processen för.

Mest överraskande var nog ändå Hatts självutlämnande motivering till varför hon är lämpad att bli partiledare: en psykiskt sjuk pappa och ett liv som ensamstående mamma i karriären. ”Andra ska få möjlighet att göra den klassresa jag har gjort”, sa hon. Det var en annan Hatt än den teknokrat som vanligtvis syns.

Det blir en intressant månad. Annie Johansson får ingen promenadseger.

Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons