Annons
Nyheter

Centern dagtingar

Nyheter • Publicerad 3 februari 2009

aa

Ett generationsskifte är å väg inom Centerpartiet. Borta är det kategoriska kärnkraftsmotståndet, utbytt mot en sakligt pragmatiskt resonerande hållning.

Annons

Det är bra. Ända sedan den introducerades har kärnkraften från politiskt håll framställts som ett undantag av övergående karaktär. Lika länge har det talats om sol vin och vatten som dess nära förestående efterträdare.

Verkligheten har hela tiden varit en annan. Kärnkraften är och förblir under lång tid framöver en nödvändig energikälla i Sverige. Att Centerpartiets Maud Olofsson nu öppnat dörren definitivt för en omprövning känns hoppingivande.

"Det som är uppenbart för alla är ju att Centerpartiet vill ha ambitiösa klimat- och energimål. Vi har en större tyngdpunkt när det gäller förnyelsebart och energieffektivisering, sedan är det några andra partier som tycker bättre om kärnkraften. Men jag tror att vi kommer att hitta en bra lösning", sade Olofsson till Ekot under måndagen.

Partikamraten Fredrik Federley, som ingår i den pragmatiska och liberala så kallade Stureplanscentern, var i radions Studio Ett på tisdagskvällen än tydligare. Det finns centerpartister i ledande ställning som inte ens var födda när folkomröstningen genomfördes 1980, påminde Federley, och förespråkade en mer pragmatisk och verklighetsförankrad hållning. Med ett fortsatt stort energibehov och de kvarvarande reaktorernas förestående pensionering är han inte främmande för att tillåta nybyggen.

Hans debattmotståndares invändningar, förre Centerriksdagsledamoten Birgitta Hambreus, gjorde egentligen bara behovet av nyorientering än tydligare. För Hambreus, vars riksdagsgärning präglats av motstånd mot såväl kärnkraft som EU-medlemskap vore en omsvängning "typiskt lurendrejeri" och "dåraktigt".

Efter tre decennier kan kärnkraften kanske äntligen ges det politiska erkännande den förtjänar. I trettio år har den tillsammans med vattenkraften utgjort ryggraden i svensk elproduktion. Inte ens den olyckliga förtida stängningen av de två reaktorerna i Barsebäck har kunnat ändra på det. Bortfallet av elproduktion har kompenserats av att effektiviteten i de kvarvarande anläggningarna har höjts i motsvarande grad. Trots det har politikerna hycklat och låtsats som om denna mycket avgörande energikälla varit på väg att fasas ut av så kallade förnyelsebara energikällor.

Ett beslut som öppnar för att gamla reaktorer ersätts av nya är därför ur praktisk synvinkel ett litet steg att ta och följer bara den utveckling i verkligheten som fram tills nu inte riktigt avspeglats i den politiska retoriken.

Den växande insikten om detta inom Centerpartiet känns välgörande.

Så dagtinga på, Federley och Olofsson.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons