Brustna bildningsideal
Statsråd, framstående akademiker och andra inbjudna samlas för att fira. Men vad är det festen hyllar egentligen?
Nobelfesten är mer än bara en flådig tillställning. Huvudsyftet är att hylla vetenskapen. Varje år hedras personer och organisationer som gjort framstående insatser för vetenskapen, litteraturen och freden, vilka är bevis för människans intellektuella framsteg.
Parallellt med Nobelveckan går debatten om 2012 års Pisa-mätning fortfarande varm. Politiker och debattörer från höger till vänster har olika förklaringar till varför svenska elevers resultat sjunker mest bland alla OECD-länder.
Vissa klagar på friskolorna, andra på för lite pengar. Den viktigaste frågan som måste ställas är dock: Vart tog respekten för bildningen vägen? Bland OECD-länderna är svenska elever bäst på att komma för sent. Svenska klassrum är också stökigare än snittet. Svenska ungdomar läser allt mindre på fritiden – varken föräldrar eller skolan lyckas uppmuntra dem. Allt detta tar fokus från det som borde vara skolans huvuduppgift, nämligen att ge eleverna bildning och kunskap.
Om det ska bli några framtida Nobelpris för Sverige måste det till en skoldebatt som inte bara handlar om vilket parti som vill skjuta till flest miljoner. Att politiker plockar poäng av Pisa-resultaten tjänar kanske det egna partiets opinionssiffror, men det stärker inte kunskapsnivån hos Sveriges ungdomar.
Om inte de vuxna bryr sig om bildning och kunskap kan man inte kräva att 15-åringarna ska göra det. I dag är atmosfären i svenska klassrum på tok för väsensskild den vid Nobelprisceremonin i Stockholms konserthus.