Annons
Nyheter

Brister i barnens trygghet

Nyheter • Publicerad 14 maj 2009
Vellinge kommun fortsätter att spara på barnen, anser debattören.
Vellinge kommun fortsätter att spara på barnen, anser debattören.Foto: Foto: Ingemar D Kristiansen 2009

I förra veckan publicerades Skolinspektionens granskningsrapport avseende Vellinge kommun. Främst tack vare den ytterst dugliga personalen erbjuds elever generellt sett en god pedagogisk verksamhet i Vellinges skolor.

Men när det handlar om det allra mest grundläggande, nämligen alla barns rätt till en trygg miljö, då framstår bristerna tydligt.

Annons

På alla skolor i Vellinge har det enligt Skolinspektionen förekommit kränkningar. Vid tillsynen framkom dessutom att två skolor hade problem av svårare art.

Skolinspektionen ser allvarligt på förekomsten av kränkningar och bedömer att kommunen utifrån kravet på nolltolerans behöver säkerställa elevernas trygghet. Det ska med andra ord vara lika trivsamt att vistas i skolrestaurangerna som i kommunhusets välbesökta cafeteria. Men dit är det en väg att gå om Vellinge kommun fortsätter att spara på barnen.

Vellinge satsar nämligen tre tusen kronor mindre per grundskoleelev (lokalkostnader ej inräknade) jämfört med Skånes fem övriga förortskommuner (Skolverket, 2007). Utifrån detta skåneperspektiv går därmed grundskolan tretton miljoner back. Vellinge-skolorna lider med andra ord av en medveten systematiserad undertalighet, som kan förklara flera av de brister som Skolinspektionen pekar på.

Dessvärre verkar det inte finnas någon insikt om detta på ansvarigt håll. Nu aviseras istället att Vellinge kommun har för mycket, inte för lite, personal. Bäva månde de barn som redan nu går till skolan med beskuren frihet och en klump i magen.

Lars Hemzelius

kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Vellinge

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons