Annons
Nyheter
Utan visioner förlorar alla människor sin drivkraft och nöjer sig med det som är.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2010

Ett konkret bevis är Trelleborgs Kommun som lever i dvala under mandatperioden för att överösas med olika bevis på hur handlingskraftig kommunledningen är, allt förmedlat med samtycke och god vilja av Trelleborgs Allehanda. För oss i Söderslättspartiet blir detta ett Moment 22. Våra partikollegor får fritt fram att torgföra sina framgångar och åsikter medan vi av princip från TA inte tillfrågas. Av samma princip får vi inte heller berätta om våra visioner eller hur vi tänker genomföra dem. Vilken princip kanske du frågar? Jo, Trelleborgs Allehanda har tagit principbeslutet att inte debattera med partier som inte redan sitter i kommunfullmäktige. Konstigt nog har de inga som helst problem med att ta emot våra annonspengar. Finansiering var viktigt eller hur?

Det behövs ju konkreta bevis (i lagom tid innan nyvalet) för att folket ska tro att det händer något i Trelleborg med omnejd. De senaste dagarna har vi i TA överösts med positiva nyheter om vår förträfflighet och hur bra tillståndet i kommunen är:

Annons

90 procent av alla gymnasieelever klarade godkänt i kärnämnena efter specialinsatser under vårterminen och sommarskolan. Vilket enligt oss är ren en panikåtgärd för att rädda fiaskot med Spjutspetsskolan.

Turisterna har formligen stormat in och shoppar som aldrig förr, utan att kommunens turistbyrå egentligen har någon aning om varför. De har ju inte gjort något nytt.

Hamnen får beröm av miljöministern efter en dragning av hamnchefen. Allt för en satsning som görs tillsammans med flera andra Östersjöhamnar.

Reinfeldt besöker ett slakteri och lovordar kommunens satsning på lärlingar. Något som gör att ungdomarna blir eftertraktade på arbetsmarknaden, men de nya jobben finns i andra kommuner och i Danmark.

Och så vidare. Vi kan rada upp fler ”positiva” nyheter. Men ingen av dem är resultat av någon långsiktig vision eller avsatta budgetmedel. Så vitt vi vet har dessa medel tagits från andra områden, precis som TA så insinuant påskiner att vi också kommer att göra.

Vi har visionerna dagens politiker saknar. Ja, vi har visioner om hur Trelleborg och Söderslätt kan utvecklas och bli något mer än en hamn och en transitstad. För vissa är det obehagliga visioner som inte gagnar det Trelleborg som under årtionden cementerades av Socialdemokraterna och de senaste åren manipulerats av en svag sexpartiers allians. Vi har visioner som tar tillvara på våra naturliga förutsättningar med öppna landskap och långa stränder. Visioner som ger trelleborgarna en bättre livskvalitet och tillbaka både stoltheten över staden och närheten till havet.

Men det är också visioner som är långsiktiga. Söderslättspartiet tänker börja förverkliga dem så fort det bara går och så mycket våra möjligheter att påverka tillåter. Och prioritera så långt budgeten tillåter från år till år. För visst är det som TA påpekar frågan om pengar också. Men med sunt förnuft, gemensamma mål och ett samarbete över gränserna, parti såväl som kommun, kan vi tillsammans förverkliga de flesta av våra drömmar. Vi i Söderslättspartiet är inga fullblodspolitiker som gör vad som helst för att inte förlora ansiktet och jobbet. Vi är vanliga människor i våra egna yrkesroller. Och som sådana har vi alltid drömmar om en bättre framtid. Är det något fel med det, Mattias?

Tre veckor kvar! Vi har bara börjat, tro oss!

Vi har betraktats som ett enfrågeparti för att misstänkliggöra oss, trots att vi har ett komplett och mer omfattande lokalt program som ingen annan kan presentera. Vi har fört fram våra åsikter på ett sätt som de vanliga partierna aldrig skulle våga eller ens komma på tanken att göra. Vi har varit ute och snackat med trelleborgare, i byar, lägen och på Trelleborgs gator. Vi lyssnar och tar till oss. Vi har på ett halvår lärt oss mer om vad alla i Trelleborgs kommun drömmer om och önskar sig inför framtiden. Vi har lärt oss mycket på den tiden. Och nu är det på tiden att Trelleborgs enda riktiga dagstidning tar sitt ansvar och skippar sina gamla principer.

Ett bra sätt att visa att Trelleborgs Allehanda lyssnar och verkligen representerar den tredje statmakten, den som ska bevaka och analysera makthavare, hade varit att bjuda in oss på er debatt den 31:e. Varför vill TA låta endast de beslutande partierna i kommunen delta i debatten? Varför inte bjuda in oppositionen också? Varför vill TA undvika en kritisk granskning av makten?

Annons

Bertil Larsson

Söderslättspartiets ordförande

Svar:

Journalistik handlar ofta om att begränsa för att bäst kunna förmedla ett innehåll. Papperstidningen har sina begränsningar och när nu Trelleborgs Allehanda anordnar en valdebatt så har den också sina gränser. Vi ville att debatten skulle vara så tydlig som möjlig och valde därför att bjuda in de fullmäktigepartier som ställer upp i valet. Detta gäller för den första halvan av debatten.

Under den andra halvan öppnar vi upp debatten för publiken att komma med synpunkter och frågor. Då är Söderslättspartiet välkommet.

Vad gäller visioner så är jag inte emot det. Men när man läser Söderslättspartiets valprogram så är det som en lång önskelista på vad man skulle kunna göra – och visst finns det mycket att göra. Problemet är bara att någonstans måste den kommunala vardagen möta framtidens visioner. Det är i det mötet som politiken blir intressant och jag tror säkert att Söderslättspartiet kan komma dit men det kräver också en viss ödmjukhet inför den verklighet som vi befinner oss i.

Mattias Karlsson

Politisk redaktör

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons