Annons
Nyheter

Bioenergin behövs mot klimathotet

Nyheter • Publicerad 12 februari 2008

ººEU-kommissionens energi- och klimatpaket som presenterades häromveckan skapar goda möjligheter för Skåne. EU-kommissionens förslag rymmer förutom krav på minskade utsläpp av växthusgaser också ökade satsningar på förnybar energi. Det kan skapa nya jobb, bättre miljö och en väg bort från oljeberoendet.

I de flesta av EU:s 27 medlemsländer finns en allt större insikt om att jorden och skogen är resurser som behöver användas än mer för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Men trots det förs i debatten oroväckande resonemang som visar på en bristande vilja att satsa på förnybara bränslen.

Annons

Argumenten har bland annat handlat om risken för konkurrens mellan livsmedels- och energiproduktion.

Bioenergi står idag för drygt 25 procent av energianvändningen i Sverige. Globalt är motsvarande siffra cirka 10 procent. Endast 1 procent av världens åkermark används till energigrödor.

Med tanke på de små arealer som idag används för bioenergi är det vanskligt att hävda att prisuppgången på jordbruksprodukter under 2007 beror på en alltför omfattande bioenergiproduktion på åkermark. Prisuppgången berodde framför allt på små lager, ökad efterfrågan i Asien samt på att skördarna i flera stora producentländer slog fel.

Det finns stora möjligheter att öka uttaget av bioenergi från åkern och skogen – och det är också nödvändigt om vi ska klara ett ambitiöst klimatmål. En sådan utveckling skapar utvecklingsmöjligheter även i de delar av Sverige som idag har problem med tillväxten.

Jorden och skogen är resurser som måste användas mer om vi ska klara uppställda klimatmål och utveckla ett långsiktigt hållbart samhälle.

Det är därför nödvändigt att Sverige driver en offensiv politik i Bryssel som gynnar ytterligare användning av förnybar energi i hela EU. Sverige bör vara pådrivande både när det gäller forskning, utveckling, attitydförändringar och effektiva styrmedel.

Det är inte för inte som den svenska bioenergiutvecklingen kallas "The Swedish success story" i Bryssel. För att minska transportsektorns fossilutsläpp bör inblandning av 10 procent etanol och RME i bensin och diesel godkännas. Vi ska behålla och utveckla de ekonomiska styrmedel som gynnar förnybar energi.

För det är från det förnybara; solen, vinden, jorden och skogen, som mycket av framtidens energi måste hämtas. Med hjälp av forskning och utveckling kommer ny teknik och ny vetenskap att ge oss uthållig energi.

Sverige är i stor utsträckning ett föregångsland i detta arbete. Övriga EU har insett möjligheterna. Låt oss inte tappa initiativet.

Lars-Göran Pettersson,

Annons

förbundsordförande LRF

Åsa Odell,

ordförande LRF Skåne

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons