Annons
Nyheter

Biobränsle inte alltid miljövänligt

Nyheter • Publicerad 28 november 2005

De miljömål som blir uppsatta i dag är till stor del politiska beslut utan någon som helst förankring i verkligheten eller i framtiden. Besluten förhandlas alltid mellan socialdemokraterna och dess stödpartier i riksdagen.

Det är väl bra om man kan skära ner på oljeberoendet, men de olika förslag till åtgärder leder inte till någon besparing, tvärtom ökar beroendet i stället för att minska. Detta visar sig tydligt i kärnkraftsfrågorna. I ena stunden lägger man ner ett väl fungerande kärnkraftverk för att en tid efter öka effekterna i de verk som finns kvar. Detta är ett slöseri med våra skattemedel. De enda som tjänar på detta är statliga Vattenfall som tjänar miljarder varje år, genom att förlägga verksamheten utomlands i koleldade kraftvärmeverk. Att sedan dessa kolkraftverk släpper ut sina dödliga partiklar till slutförvaring i livsmedel och vävnader varje sekund är det ingen som bryr sig om.

Annons

Med biobränsle avses trädbränslen, åkerbränslen, bränsle från framställd av organisktavfall och torv. Skattemässigt ryms även importerade bränslen som olivkärnor, rivningsvirke och andra returbränslen inom begreppet "biobränsle". Det kan nämnas att mellan 30 och 40 procent av det biobränsle som fjärrvärmeverken förbrukar är importerat. Och vi skall inte tala om de skrymmande och omfattande transporterna till och från fjärrvärmeverken.

Eldning av biobränsle för att tillverka el och fjärrvärme är ingen bra framtida energisatsning. Vad händer med priser tillgång av bränsle, samt framförallt vad händer med den globala miljön om man börja hugga ner skogarna i till exempel Sydamerika och Sydafrika? Följderna av denna avverkning innebär att man punkterar jordens lungor, det finns inget som tar hand om koldioxiden i vår luft.

Halmförbränning är ett alldeles utmärkt alternativ för lantbrukarna att bli av med sin halm. Att tillverka fjärrvärme till den egna gården samt till grannarna runt omkring, är något att föredra framför att bygga stora värmeverk i tätorterna med halmförbränning. Det finns bra fungerande små enskilda fjärrvärmenät här på Söderslätt exempelvis Jordberga Gods och en lantbrukare i Bösarp som förser sina grannar med fjärrvärme för uppvärmning av deras hus. Dessutom torkar man säden med värme från dessa halmeldade små lokala värmeverk. Här sparar man verkligen på eldningsolja och el tillverkad i utlandet.

Att starta fjärrvärme i större tätorter är däremot inget bra alternativ. Fastighetsägarna blir bundna till fjärrvärmen för nästan all framtid. Det finns inget utrymme för alternativa energikällor. Är det därför rimligt att satsa statliga och kommunala medel för att få över ännu fler hushåll till ett värmesystem där det är svårt att nå en bra konkurrens?

Hur blir det när man startat ett kommunalägt fjärrvärmesystem och detta sedan säljs. Det har visat sig att taxorna för fjärrvärmen har ökat med mellan 30 till 50 procent när någon utomstående har tagit över verksamheten. Då kan man dra den enkla slutsatsen att det är skattemedel som till stor del finansierat verksamheten. Att sedan Naturvårdsverket anser att fjärrvärme är en begränsad resurs talar för att det är bättre att satsa på något annat.

Etanoltillverkning är ett annat bra sätt att minska bensinförbrukningen. Men att helt ersätta bensin med etanol är omöjligt. Sverige är idag helt beroende av importerad av etanol från Brasilien. Den produceras av sockerrör som kan leda till en minskad biologisk mångfald, om sockerrör tränger undan regnskogen.

Att förvandla Söderslätt från korn- och betbod till tillverkning av etanol är kanske realistiskt till en viss del, långt ifrån hela etanolbehovet.

I dag finns etanolfabriker, men dessa exporterar till andra länder i Europa på grund av att man får bättre betalt där.

Biogas är det som jag anser är det bästa alternativet till eldningsolja. Eftersom det finns ett väl fungerande naturgasnät i västra Sverige är detta ett av de bästa alternativen att förse detta naturgasnät med biogas. Potentialen för biogas baserad på vallväxter och gödsel är relativt stor. Avloppsverken har i många fall biogasproduktion men stora delar facklas bort eftersom de anser sig inte ha användning för värmen.

Fram till år 2010 skall 35 procent av bioavfallet samlas in från slakterier, restauranger, hushåll med mera för tillverkning av biobränsle. Om de politiska besluten håller. I dag vet man inte vad denna regering tillsammans med sina stödpartier kan åstadkomma.

Annons

Jan-Erik Larsson (kd),

@05 Funktion olåst inget indrag:Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons