Annons
Nyheter

Bevare oss från övernitiska byråkrater

Nyheter • Publicerad 30 juni 2006

När jag under mer än fyra decennier bodde och arbetade i en rad olika länder, var det alltid med stor tillfredsställelse jag upplevde den ordning och reda som rådde i Sverige. Rena gator, parker och torg och med bilar parkerade på därför avsedda platser. Alldeles speciellt uppmärksammade jag detta när jag kom hem från sydliga länder där askkoppar och papperskorgar fanns mest för syns skull och där bilar parkerades varhelst det fanns plats, oftast på trottoarer.

Det finns emellertid alltid en inbyggd risk att ordningssinnet överdrivs och övergår till petighet som kan bli odräglig. Det var, är jag rädd, vad som hände i Sverige med början omkring 1970 . Förbuden blev fler och fler och tillvaron för medborgarna blev allt krångligare.

Annons

Förbudssamhället gjorde svensken buttrare och ett vänlig leende ersattes av en förmanande blick. För att ytterligare skärpa ordningen – och se till att förbuden efterlevdes – tillskapades den ena myndigheten efter den andra och antalet nitiska byråkrater bara växte. En kvävande maktutövning där paragraferna blev viktigare än människorna gjorde eljest laglydiga och hyggliga medborgare till lagbrytare.

Det var faktiskt lätt att representera Sverige utomlands när jag började min UD-tjänst 1950 och förblev så ett tjugotal år framåt. Sverige var det första landet i världen att tillskapa en myndighet för att säkerställa medborgarnas rättssäkerhet. Jag talar om JO, Justitieombudsmannen, vars ämbete ledde till att ett par andra civiliserade länder följde vårt exempel. Ordet "ombudsman" är för övrigt ett av de få svenska ord som inkorporerats i ett par av världsspråken.

Just nu finns i vårt land en uppsjö av ombudsmän, Jämo för att säkerställa jämlikheten mellan könen, DO mot diskriminering av etniska minoriteter och Homo för – ja det hörs väl för vad. Dessa högt betalda jurister måste naturligtvis göra något för sin lön och kan man inte komma på något viktigt hittar man på stolligheter. De värsta exemplen nyligen var när Jämo på allvar föreslog att Sverige skulle bojkotta VM i fotboll eftersom prostitution förekommer i Tyskland!

Själv tycker jag förfärligt illa om prostitution men det är faktiskt lagligt i Tyskland, liksom i nästan alla länder som inte styrs från Rosenbad. Detta bottennapp slogs när DO ville förbjuda skolavslutning i kyrkan och framförallt oskyldiga barnsrösters framförande av "Den blomstertid" eftersom texten verkar kristen och kan därmed såra våra invandrarbarn. Halledudane då!

Av alla onödiga myndigheter som tillkommit de senaste trettio åren, tar nog Djurskyddsmyndigheten priset. Deras förslag att tvinga ranchägaren på Revingehed att bygga liggstallar för sina kor, förlorade tack och lov i tingsrätten som tagit intryck av en enig expertis som med emfas framhållit att friskare kor inte går att uppbringa. Sannolikt kommer domen att överklagas till en nätt liten summa som vi arma skattebetalare får stå för. Aktioner som dessa drar inte bara ett löjets skimmer över vårt land. Det är faktiskt mycket värre än så eftersom det undergräver Sveriges trovärdighet som ett vettigt och civiliserat land.

Myndigheternas klåfingrighet känner snart inga gränser och det verkar som om de faktiskt ser ett nöje i att jäklas med folk. Att till exempel se en övernitisk parkeringsvakt med ett hånleende skriva ut ett parkeringsbot till en bilist, en ensam kvinna med barn och tunga Ica-kassar som kom springande till sin bil en halv minut för sent, gör mig både förbannad och ledsen.

Och vad tycks om sopspionen som anmäler en 77-årig kvinna för att inom sopstationens område placera en gammal stekpanna vid sidan av en container eftersom ingen sådan fanns där den gick i! Vaktens uppgift borde istället ha varit att stå till tjänst med att hjälpa henne tillrätta.

Jag vet inte vad man skall kalla sådana individer. Mänskliga är de i vart fall inte. Men de handlar väl efter principer vilket leder mina tankar till Pelle Svanslös värld. Där hade den elake Måns gjorts till generaldirektör för Råttkommissionen vars uppgift var att ta hand om alla infångade råttor och sedan distribuera ut dem enligt generaldirektörens egna direktiv. "Vi handlar efter principer" sa Bill. "Vad är det" ? sa Pelle. "En prinsessa som piper" sa Bull!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons