Annons
Nyheter

Bentolhoda Mirtahery: Förbud i stället för jämlikhet och frihet

Nyheter • Publicerad 22 februari 2005

Varför skulle det störa människor att en tjej bär slöja eller att en judisk pojke bär kippar i skolan. I stället för att förespråka tolerans genom att lära ut att alla ska respektera alla så lär man ut otolerans för människors tro och traditioner. I princip så betyder ju detta att när du är annorlunda så accepterar inte samhället dig. Det jag inte kan förstå är hur Frankrike kan, i ett land som anser sig ha demokrati och förespråkar broderskap och jämlikhet, införa ett sådant förtryck av mänskliga rättigheter. Och hur världssamfundet accepterar detta utan att reagera?

Vem är det förtryckande för? Ifall tjejen själv har valt att bära slöja bör det respekteras. Det måste ju respekteras, det är ju hennes val. Att anta att hon blivit påtvingad det är ett förtryck i sig och påvisar enbart okunnighet hos samhället. Varför är det i dagens samhälle lättare att acceptera att unga tjejer viker ut sig eller skönhetsopererar sig. Varför skriver man inte lagar mot den falska bilden av "den perfekta kvinnokroppen"?

Annons

Att påstå att en tjej, innan hon är 18, inte har tillräckligt med kunskap eller inte fritt kan välja ifall hon vill bära hijab är rent ut sagt löjligt.

Man anser ju det helt normalt att kristna ungdomar vid 15, 16 år själva får välja ifall de ska konfirmeras eller inte. Är det då inte hyckleri att säga att muslimska ungdomar inte får välja, för ni kan väl inte mena att dessa ungdomar är mindre intelligenta än kristna ungdomar?

Tydligen vill man med denna lag bland annat integrera en minoritet bland ungdomar. Chiracs regering anser väl att ett förtryckande av religion gör att man känner sig mer välkommen till samhället. Man kanske ska börja med att sluta kalla dessa franska medborgare för andra eller tredje generationens invandrare, de är franska medborgare och bör behandlas därefter. Men jag tror att kolonialismmentaliteten fortfarande finns kvar, eftersom dessa är ättlingar till de gamla koloniländernas medborgare. Genom att förhindra ungdomarna att bära religiösa symboler (som drabbar de muslimska tjejerna mest av alla), förhindrar man dessa att integreras i samhället för det de verkligen är. Jag tror att man tycker det är skrämmande att ha framgångsrika unga kvinnor som bär slöja i samhället. Det tyder på en förändring som Frankrike tydligen inte är redo för.

Som ni förstår är detta något jag verkligen känner för, argumenten som finns mot religionssymboler bär inte. En religion ska inte påtvingas någon, inte heller kan man tvinga någon att INTE tro. Redan där försvinner grundtanken med jämlikhet och frihet. Då många anser att till exempel slöjan påtvingas de unga flickorna måste jag fråga på vilket sätt hjälper det att förbjuda dem att bära slöja? Löser det problemet? Blir allt bra då? Ända sättet är ju ifall de och alla andra får utbildning och kännedom om religionerna och vad de innebär. Att dyrka Gud eller Buddha eller vad man nu väljer att dyrka måste vara helhjärtat ens eget beslut för annars är det ingen mening med det. Som det står i koranen, vers 2:256: "tvång skall inte förekomma i trosfrågor".

Väl Mött/ Hoda

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons