Nyheter

Bentolhoda Mirtahery: Feministiskt initiativ behövs

Nyheter • Publicerad 14 april 2005

För mig är det en självklarhet att kalla sig feminist. De bör det vara för alla, för vem vill inte ha lika villkor för de två olika könen? Många vägrar att kalla sig för feminister eftersom de anser att ordet har en negativ klang. Deras argument är många gånger att de inte är sådana manshatande, håriga, lesbiska kvinnor. Helt absurt.

Många tycker att ordet i sig innebär att man måste vara aktiv och engagerad.

Varför just detta ord väcker så mycket känslor är för mig en smula obegripligt. Att det bland kvinnor finns så många fördomar mot en rörelse som vill att kvinnornas roll uppmärksammas mer och att båda könen får det lika bra är väldigt konstigt. Att ordet fått en sådan negativ klang beror ju på okunnighet, som så mycket annat. Jag har många gånger hört skämten och sarkasmen om att feminister är håriga och lesbiska bland annat. Och då undrar jag vad är problemet med att vara dessa saker. Passar de inte in i vårt perfekta samhälle?

Ärligt talat det hade det inte skadat med lite feminist kunskap i skolorna, feminism innebär inte att alla män är av ondo, bara vissa. Nej, jag bara skojar, men helt uppriktigt tycker jag inte det hade skadat ifall det på historielektionerna/ samhällslektionerna togs upp lite om feminism och jämlikhet. Visste ni till exempel om att en av franska revolutionens hängivnaste anhängare var en kvinna, men när hon även ville ha samma rättigheter för kvinnor som för män, ja då blev hon avrättad. Detta är minst lika viktig att kunna som att Robespierre var en av huvudmännen under revolutionen och skräckregimen och sedan blev avrättad.

Jag vet när jag gick på högstadiet var det många glåpord så som; hora, luder och så vidare som slängdes omkring. Och vad jag har hört har det inte förändrats så mycket. Så det hade väl inte skadat, att lära ut lite jämlikhetslära. Ju tidigare som möjligt som man lär sig vad det är, desto tidigare kan man ta en ståndpunkt och sätta ner foten.

Äntligen tycker jag att det börjar röra på sig inom politiken. Jag talar såklart om den nya feministvågen som verkar ha kommit. Först framme var socialdemokraterna med sitt Feminista, ett försök att hålla kvar väljare. När jag först hörde talas om Feminista blev jag mer eller mindre lite irriterad. Det kändes som om de skulle sätta ihop något som lät bra. Mer av den anledningen att ett nytt feministiskt parti var på gång, än av den självklara anledning att vi behöver mer fokus på jämställdhetsfrågorna.

Som ni antagligen har förstått är jag mycket positiv till bildandet av det nya partiet feministiskt initiativ. Vi behöver ett parti som sätter fokus på dessa frågor och inte enbart har det som en punkt längst ner någonstans. Och precis som feminism har fått en negativ klang har tydligen vänstern också fått det. Eftersom det används som en ursäkt att trycka ner Fi. Själv är jag inte partibunden, jag tycker mycket är bra i de olika partierna.

Dock känner jag inte att ett parti står för många av mina åsikter. Så därför har jag valt den punkt som för mig har varit viktigast och jämfört de olika partiernas ståndpunkter. Jag tycker att Feministiskt initiativ är bra, de flesta av deras åsikter är vettiga. Det kan man väl inte neka till. Så då spelar väl det inte någon roll att Gudrun Schyman, eller att Ebba Witt-Brattström sitter med. Nej det är bara ursäkter, precis som att inte kalla sig något för att ordet har en negativ klang. Det är bara ord, det är vad man gör och hur man agerar som spelar roll.

Väl Mött// Hoda

Äntligen vår, väntar bara på att se alla knopparna slå ut!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.