Annons
Nyheter

Begrunda att detta har hänt

Nyheter • Publicerad 2 februari 2009

År 1944 deporterades den italienske juden Primo Levi till förintelselägret Auschwitz. Där berövades han allt han ägde: sina kläder, sina skor, sitt hår och även sitt namn. I stället tatuerades numret 174 517 in på hans vänstra arm. Han fick höra att den enda väg man kunde lämna lägret var genom skorstenen.

Levi hörde emellertid till de få som överlevde. I sin kända bok Är detta en människa? beskriver han tillvaron i Auschwitz. Levi, som var utbildad kemist, konstaterade senare att han aldrig skulle ha blivit författare utan dessa upplevelser. Levis skildring slutar den 27 januari 1945, den dag då Auschwitz befrias. Sedan några år är det datumet den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.

Annons

När Levis bok utkom 1947 väckte den föga uppmärksamhet, den hade först refuserats av några stora förlag. I dag räknas den som en klassiker. En av dem som tagit djupa intryck av den är Lars Norén, som har skrivit en monolog baserad på Levis text, Om detta är en människa. Den 5 februari skall monologen ha premiär på Helsingborgs stadsteater. Men redan innan premiären har föreställningen fått en del oönskad uppmärksamhet. Regissören Björn Melander hoppade av föreställningen på grund av kriget i Gaza, och fick ersättas av Göran Stangertz. Detta inträffar i en stad där den judiska församlingen på senare tid utsatts för brandattentat.

Melander är inte den ende som på senare tid kopplat samman händelserna i Gaza med Förintelsen. I Luleå ville komminister Bo Nordin ställa in ett fackeltåg och en gudstjänst på minnesdagen den 27 januari. "Det som händer i Gaza lägger sordin över firandet (!)", förklarade han. I Göteborg bojkottade ett antal muslimska organisationer årsdagen. Och Ingalill Bjartén, vice ordförande för S-kvinnorna i Skåne, har gått så långt att hon påstått att Israel gör "exakt samma sak som nazisterna".

Stämningen i Sverige, och inte minst i Skåne, har blivit obehaglig. Judar, också sådana som sedan länge är döda, görs ansvariga för staten Israels politik. Hoten mot judar ökar, men få reagerar. Förvisso har den nya antisemitismen debatterats på Expressens och Sydsvenskans kultursidor. Men flera av debattörerna har bagatelliserat judehatet i Sverige, och uppfattar diskussionen som en avledande manöver för att slippa ta upp händelserna i Gaza.

I denna situation känns det extra angeläget att läsa Primo Levis bok. Jag tar fram Är detta en människa? och läser i dess inledning:

"Ni som lever trygga/ I era ombonade hem/ Ni som vid hemkomsten på kvällen/ Finner varm mat och vänliga ansikten (…) Begrunda att detta har hänt/ Jag anbefaller er dessa ord./ Prägla in dem i ert hjärta."

David Andersson är författare och redaktör på tidskriften Axess.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons