Annons
Nyheter

Barn, bidrag och bonus

Nyheter • Publicerad 4 september 2007

Familjepolitiken brukar vara en svår nöt att knäcka för de borgerliga. Sålunda landar borgerlig familjepolitik ofta i största gemensamma nämnare. Alla får med sina hjärtefrågor. Som ett led i alliansbygget kunde ett sådant paket presenteras för väljarna inför valet för ett år sedan.

Nu kan en del av reformerna genomföras, nämligen de två mest radikala förslagen, varav det ena syftar till att motverka effekterna av det andra. Kristdemokraterna får sitt vårdnadsbidrag. Folkpartiet sin jämställdhetsbonus. Detta genomförs 1 juli nästa år. Senare under mandatperioden genomförs paketets två mindre kontroversiella inslag: barnomsorgspeng för friare val av barnomsorg, och ett ökat pedagogiskt inslag i förskolan.

Annons

Vårdnadsbidraget som idé är tokig. Vill regeringen öka barnfamiljernas ekonomiska förutsättningar för större valfrihet så finns alternativen höjda barnbidrag eller inkomstskatteavdrag för den med försörjningsbörda.

Nu är regeringens konstruktion sådan att det är upp till kommunerna att själva välja om bidraget ska införas.

I Trelleborg har minoritetsalliansen sagt att man vill ha det så. Till skillnad från på riksplanet är folkpartiet och kristdemokraterna helt överens. Återstår att se om det går igenom i fullmäktige och om alliansen klarar ut finansieringen. Meningen är ju att reformen ska betalas av mindre efterfrågan på kommunal barnomsorg.

Även om ordet bidrag riskerar att stärka uppfattningen om att inkomster till stor del kan fås ur den gemensamma skattekistan, och därmed inte sätter principen om arbetsförsörjning i högsätet, så är det ändå bra att vårdnadsbidraget är – just – ett bidrag.

Hade det varit en skattepliktig inkomst skulle synen på omhändertagandet av egna barn glida till att betraktas som ett förvärvsarbete. Det är det ju, när allt kommer omkring, inte. Lika lite som att vårda sitt hem, utöva någon hobby eller engagera sig ideellt i någon förening.

De negativa effekter som vårdnadsbidraget kan väntas ha ska för jämställdheten är tänkta att balanseras upp av en jämställdhetsbonus. Föräldrapar där pappan och mamman delar lika på föräldraledigheten får en bonus på 3000 kronor per månad.

Vårdnadsbidraget kostar inget för staten. Vad det kostar för kommunerna är svårt att beräkna. Det beror på hur vårdnadsbidraget påverkar efterfrågan på organiserad barnomsorg. Jämställdhetsbonusen kan kosta en miljard – om samtliga föräldrar i hela landet delar exakt lika på ledigheten. Om det osannolika sker, så är det kanske värt priset.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons