Bakom år 2000
När specialister på barns fetma uttalar sig är det lätt att tro att hela befolkningen är på väg mot undergången. Det kan låta som att vanliga föräldrar tillåter sina barn att äta godis och glass dagarna i ända, serverar chips i stället för mat, och om det är mat så är det pommes frites.
Dagis och skolor får nya förhållningsregler av expertna, där det ofta handlar om att glass ska förbjudas för födelsedagsfirande – allt annat är tydligen oansvarigt. Nyponsoppa och kräm är numera utmålat som en stor hälsofara, och till och med ketchupen påstås vara en sockerfälla.
Fast grejen är att de flesta föräldrar är precis så duktiga som de kan. De fattar att maten bör vara varierad. För dem är kräm, nyponsoppa och kanelbullar inte farligare än det var för 30 år sedan. Ilagom mängd.
Det finns barn som har allvarliga problem med fetma och i en del fall kan säkert föräldrarna vara ansvariga. Men det finns ingen anledning till hysteri. Det kan bli skadligt åt andra hållet också.
För att göra av med energin man stoppar in i munnen är det viktigt att röra på sig. Och här är experternas andra ömma punkt. För mycket tv, datorspelande och bilåkande och för lite fysisk aktivitet leder till fetma. Karolinska institutets rektor, Harriet Wallberg-Henriksson, vill ha fler idrottslektioner, eftersom övervikt och följdsjukdomar som diabetes ökar "lavinartat".
Visst är det bra med gympa, men det är framför allt på fritiden som barnen måste röra på benen. Om man nu vågar släppa ut dem. Vad som är nyttigt beror nämligen på vilken expert man frågar. I många villaträdgårdar finns det numera hoppmattor. Det är ett bra och roligt sätt för barnen att hålla igång.
Men. Ulf Björnstig, professor och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus har räknat ut att det innebär 2,2 gånger större risk för barnen att skada sig när de hoppar studsmatta än när de rör sig i trafiken.
Dessutom vet vi att utförsåkning, hockeyspelande, skejtande, ridning och fotbollslirande kan leda till fruktansvärda skador.
Livet är helt enkelt livsfarligt hur man än gör.
•••
Utrikesminister Carl Bildt bloggar för fullt. Hans senaste blogg "Alla dessa dagar" uppdateras flera gånger om dagen och ger en förvånansvärt öppen bild av utrikesministerns arbete.
Tidigare utrikesminister Laila Freivalds lär inte ens ha haft en dator på sitt arbetsbord i Arvfurstens palats. Carl Bildt fick tjata sig till en dator och dessutom installera den själv.
I går skrev Bildt på sin blogg att regeringen ska samlas i Harpsund – statsministerns rekreationsgård – och att det därför blir lite si å så med bloggandet. Anledning? Det finns ingen internetanslutning, vilket nu ska åtgärdas.
Var befann sig statsminister Göran Persson på annandagen 2004? På Harpsund. Avkopplad och alldeles ouppkopplad.
•••
Den dominerande energijätten Vattenfall värderas till ofantliga 360 miljarder kronor enligt Dagens Industri. Av de svenska börsbolagen så värderas bara Ericsson högre.
360 miljarder kronor motsvarar ungefär 40 000 kronor per svensk. Svenska Dagbladet föreslår på ledarplats att staten i stället för att sälja ut Vattenfall till högstbjudande, delar ut aktierna till svenska folket. TA hakar på. Då gör det ju inte heller så mycket om elpriserna går upp – förlust på elräkningen ger vinst i aktieportföljen.
•••
Även i Trelleborg har den nya tidens kommunikationsverktyg börjat användas av den politiska toppen. Kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) har visserligen lagt ned sin blogg, men har å andra sidan öppnat för att svara direkt på medborgarnas frågor på Trelleborgs kommuns webbplats. Han till och med knappar in svaren själv på sin dator. Ett utmärkt initiativ. (Men hallå, frågespalten måste synas på hemsidan också!)
•••
Att det trelleborgska politiska läget är speciellt vet vi sedan tidigare. Nu börjar det visa sig i nämnder, styrelser och fullmäktige att det inte längre är raka vägen fram.
Först handlade det om huruvida oppositionsrådet Catherine Persson (s) skulle ha tjänstebil eller inte. Kommunfullmäktige ändrade kommunstyrelsens och arvodesberedningens förslag och drog in den föreslagna förmånen.
Till saken hör – eller hör kanske inte – att oppositionsrådet saknar körkort.
•••
Mer alliansbryderier blev det i skolnämnden när det gällde Köpingeskolan. Ordförande Bengt Gunnarsson (m) trodde sig ha majoritet för förslaget att skrota Köpingeskolan och flytta eleverna till Pilevall och Liljeborg. Men nej. Efter protester från föräldrar och elever blev det ett icke-beslut, och nu vet ingen vad som kommer att hända.
Från socialdemokratiskt håll framhålls Köpingeskolan som en integrationspolitisk förebild av förre ordföranden i skolnämnden Sven Lindkvist (s) och fastighetsnämndens tidigare ordförande Lisbeth Gisselquist (s). Sant eller inte – märkligt är det hur som helst att de då under sin tid vid rodret lät skolbyggnaden mögla ihop.
•••
Fackföreningen Hotell- och restauranganställda vann mot Salladsbaren Wild'n Fresh i Göteborg och ägaren Sofia Appelgren. En storartad seger mot kapitalet.