Annons
Nyheter

Avspark för Tyskland

Nyheter • Publicerad 9 juni 2006
Förbundskansler Merkel med det tyska fotbollslandslaget. BILD: MARKUS GILLIAR/SCANPIX
Förbundskansler Merkel med det tyska fotbollslandslaget. BILD: MARKUS GILLIAR/SCANPIXFoto: 

I kväll klockan sex sparkas fotbolls-VM i gång på Allianz Arena i München. Värdlandet Tyskland möter Costa Rica. Den närmaste månaden lär domineras totalt av fotbollens magiska dramaturgi. Experterna vet hur det borde gå; statistiskt och med hänsyn till skador och formkurvor.

Supportrarna hoppas – innerligt och högljutt.

Annons

Men verkligheten och tillfälligheterna låter sig inte styras. Bollen är rund, resultaten svårförutsägbara; lite grand som i förhandlingspolitiken.

När kristdemokraten Angela Merkel (CDU/CSU) i november utsågs till tysk förbundskansler skrev hon historia. Hon blev den första kvinnan på posten och den första kanslern från det tidigare kommunistiska Östtyskland, DDR. Att hon tillträdde efter segdragna koalitionsförhandlingar med socialdemokraterna (SPD) och i realiteten har svårt att bedriva den politik Tyskland så väl behöver och som hon gick till val på, har dock redan lett till att koalitionen tappat allmänhetens förtroende medan Merkel stärkt sin ställning. 80 procent av tyskarna uppskattar hennes arbete.

En bidragande orsak till detta är att hon har varit tydlig i sin utrikespolitiska hållning. Värnat EU-samarbetet. Kritiserat Rysslands framfart i Tjetjenien likväl som USA:s hantering av "illegala stridande".

Misslyckandet är inrikespolitiskt. Koalitionen med samling på det politiska mittfältet innebär att utrymmet för nödvändiga reformer på arbetsmarknaden är för litet. Incitamenten för att arbeta har förblivit låga, samtidigt som arbetslösheten förblivit hög. De sociala klyftorna mellan öst och väst är tydliga, trots att det har gått 16 år sedan Tyskland återförenades. I östra Tyskland ligger arbetslösheten kring 17 procent, i västra kring 11 procent. I stället för att fokusera tillräckligt mycket på att minska de offentliga utgifterna har Merkel till och med varit med om att förhandla fram ökade skatteintäkter. Från årsskiftet höjs momsen.

Världens tredje största ekonomi har alltför länge släpat efter övriga Europa i stället för att fungera som det draglok vi är vana vid. Nu finns stora förhoppningar på att VM-turneringen i fotboll ska ge den tyska ekonomin en välbehövlig vitamininjektion: att den inhemska konsumtionen ska öka och ekonomin tuffa igång.

Merkels märkliga koalition har växande krav på sig att leverera politik för framtiden. Och det brådskar. Detta är betydligt mycket mer väsentligt än alla högt ställda förväntningar på det tyska fotbollslandslaget, även om man inte ska underskatta de effekter ett framgångsrikt landslag kan bidra till. Ur ekonomisk och europeisk synvinkel finns det all anledning att hoppas på en stark tysk offensiv.

Framför allt om vi inte får glädja oss åt en svensk.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons