Annons
Nyheter

Avslöja SD:s trojanska politik

Nyheter • Publicerad 27 maj 2009

Karl Gerhard sjöng år 1940 en sång om den Ökända hästen från Troja. Hans skarpa samhällssatir tål att återupprepas i dagens ökat främlingsfientliga politiska klimat. Sverigedemokraterna tar alltmer plats här i Skåne. Det är dags för människor att öppna ögonen och se konsekvenserna av den politik SD driver. Bakom fina formuleringar och ökande opinionssiffror finns ett parti som inte alls är vad de utger sig för att vara.

Vad är då konsekvenserna av Sverigedemokraternas politik? Vad är det för budskap partiet döljer? Det är min uppfattning att SD grundar sin politik på en helt annan människosyn än vad som är överensstämmande med våra svenska demokratiska värderingar.

Annons

Jag tror att de allra flesta skulle hålla med om att alla människor har ett lika högt och okränkbart värde, att alla ska behandlas lika och med respekt. Ingen vettig person skulle rakt ut påstå att man vill behandla människor olika på grund av nationalitet, etnicitet, religiös eller kulturell tillhörighet. SD är inget undantag, de är oerhört måna om att visa att de har en demokratisk och humana inställning. Men skenet bedrar och den retorik som förs måste synas i sömmarna.

Konsekvenserna av SD:s politik är att vissa människor exkluderas. Som exempel kan nämnas ett SD-förslag om att ha obligatorisk skolavslutning i kyrkan. Det som ser ut som något fint och ofarligt är vid närmare eftertanke något som inte alls skulle fungera i det moderna samhället av idag.

Varför ska människor med en helt annan religion tvingas fira högtider i kyrkan? Det måste rimligen vara upp till varje skola att besluta. En grupp utesluts genom förslaget från en gemenskap.

SD talar konstant om att det multikulturella samhället är ett hot mot Sverige och det svenska. Man blundar för det faktum att Sverige haft invandring i över 1 000 år. Även om de sista årens invandrarpolitik misslyckats i stora delar vad gäller integration, är det tydligt att Sverige haft ett ovärderligt stort och viktigt utbyte av alla de människor som kommit till vårt land.

Vi skulle inte ha haft den utveckling vi haft annars. Nya människor kommer med nya idéer och tankesätt. Det är helt enkelt i strid med en svensk tradition av invandring och öppenhet att föra den typ av politik som SD gör.

Vidare kan man fråga sig vad SD egentligen har att komma med rent politiskt. Det står klart att de vinner förtroende i lokala frågor och i invandringsfrågorna. Men vad har de att säga i de större politiska frågorna? Vad är SD:s hållning i klimatfrågan? Vilken politik vill man föra fram när det gäller internationell handelspolitik? Hur angriper man övriga Europafrågor? Här finns ingen tydlig linje, inga genomarbetade koncept eller konsekvent politik.

Har SD tänkt gå till val, både nu i Europaparlamentsvalet och i riksdagsvalet nästa år, på invandringspolitiken enbart? Sådan missnöjespolitik håller inte i längden. Regionalt kanske SD kan vinna någras röster och förtroende, men i större sammanhang känns det hela mycket tunt.

Som Kristdemokrat anser jag att det är viktigt att våga ta debatten och inte avfärda SD som oseriöst. De tar helt klart sin egen politik på allvar och har även folkligt stöd. Att våga granska, konfrontera och inte blunda för de mörka tendenserna som finns i SD:s politik – det ser jag som en prioriterad fråga, inte minst inför de kommande valen.

Otto von Arnold

riksdagsledamot (KD)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons