Annons
Nyheter

Att välja med fötterna

Nyheter • Publicerad 17 april 2009
En ny sjukvårdsreform träder snart i kraft i Skåne och i Trelleborg.
En ny sjukvårdsreform träder snart i kraft i Skåne och i Trelleborg.Foto: Arkiv: Claes Nyberg 2004

Den 1 maj drar sjukvårdsreformen Hälsoval Skåne igång. Reformen innebär att invånarna i Skåne får en vårdpeng och själva kan välja vilken vårdcentral de vill vara listade på. Det följer den inslagna linjen att valfriheten ska öka inom vården.

I dag på lördagen är det en liten smygstart av hälsovalet i Trelleborg då tre vårdcentraler i kommunen håller öppet hus. Syftet är att profilera och marknadsföra verksamheterna, att få patienterna att välja just deras vårdcentral.

Annons

Hälsoval Skåne öppnar upp alltså för en större konkurrens mellan vårdcentralerna. Det är också ett syfte med reformen. Majoriteten i Region Skåne, den politiska femklövern, vill att vårdgivarna ska arbeta på ett smartare sätt och mer med förebyggande åtgärder. I förlängningen ska det leda till minskade kostnader för reg-ionen.

Men alla kliniker vill inte hoppa på tåget. I Trelleborg har flera privata vårdgivare har varit kritiska till hälso-valet. Ersättningen per patient ligger på 2 200 kronor vilket är för lite, anser några läkare på Kattens läkargrupp. Ersättningen ligger dessutom på samma nivå oavsett ålder och hur sjuk patienten är.

Att en privat vårdgivare inte är med i den nya reformen innebär ingen förändring för patienterna, i nuläget vill säga. Vad som händer efter att gällande avtal löper ut vet ingen.

Hälsoval Skåne är ännu en omorganisation inom landstingsvärlden som ofta har förändringar på gång. Förhoppningsvis drabbar reformen inte patienterna i någon högre utsträckning; den ger ju istället ökad valfrihet för patienten.

Men nyttan av reformer måste ställas mot kostnaderna för själva genomförandet. Sjukvården finansieras av våra gemensamma skattemedel och då gäller det att handskas försiktigt med resurserna.

Låt oss hoppas att Hälsoval Skåne blir lyckad, men tyvärr är det nog så att det inte dröjer länge innan nästa omorganisation kommer inom Region Skåne.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons