Att resa och inte fly
Det kan oreflekterat tyckas märkligt det här med arbetskraftsinvandring. Många nya och gamla svenskar saknar ju arbete – varför ska då andra få flytta hit och arbeta innan alla som redan finns här har jobb?
Svaren är både enkla och svåra på samma gång. Det enkla svaret är att det inte finns ett fixt och färdigt antal jobb och att det redan nu finns yrken där kompetens saknas i landet. Ny arbetskraft kan med andra ord gynna landet och vår ekonomi.
Det mer komplicerade svaret handlar om synen på människan och är i grunden ideologiskt. Om det kommer en person hit, som kan försörja sig själv och bidra till samhället, bör inte då den personen få stanna på samma villkor som exempelvis EU-medborgare? Det finns otaliga exempel på personer som till följd av asylregler blivit utvisade trots att de skaffat sig jobb och bostad på egen hand. Detta är djupt omänskligt och skapar ett ännu mer segregerat samhälle än det vi redan har.
Partierna i regeringen väntas snart komma med en uppgörelse som i stort går ut på att även icke EU-medborgare ska få komma till Sverige och söka arbete i tre månader. Den som får ett jobb, men som sedan förlorar det, ska också få stanna och söka ett nytt arbete under en tremånadersperiod.
Miljöpartiet klargjorde på måndagen att de är beredda att stödja en blocköverskridande uppgörelse i denna fråga. Det finns dock några tveksamheter i miljöpartiets invit. Bland annat menar de att det bör vara förbjudet för asylsökande utan sannolika asylskäl på flyktingförläggningar att söka jobb. Detta för att "förhindra missbruk av asylansökningar".
Det är naturligt i en värld där avstånden genom tekniska framsteg blir allt kortare att människor vill röra på sig. Många vill flytta för att skapa ett bättre liv för sig och sin familj. Vi här i Sverige ser det som naturligt att vi kan åka till Australien och jobba ett tag eller vara au pair i USA, vi ser det som närmast självklart att vi ska få arbetstillstånd. Men för den största delen av jordens befolkning är det omöjligt att resa, den enda möjlighet som finns är att fly.
Europa står inför förändring. En åldrande befolkning som lever allt längre ska försörjas av en krympande arbetande andel. På andra kontinenter blir befolkningen allt friare och kunnigare. Utbildning, välfärd och kunskap är snart lika utbrett som globaliseringen.
Den svåra och den enkla anledningen till att fri arbetskraftsinvandring vore bra hör förstås ihop. Människosyn är det väsentliga – friheten att bo och försörja sig var man vill borde vara en mänsklig rättighet. Diskrimineringen som är omfattande i Sverige skulle förstås minska med arbetskraftsinvandring. Ju fler främmande vi möter i arbetslivet och i fikarummet desto mindre främmande blir de.
Arbetskraftsinvandring leder inte till mindre arbete – arbete har en tendens att skapa mer jobb. Och ju öppnare arbetsmarknad vi har desto lättare blir det för alla att få jobb. Oavsett om man är född i Umeå eller Soweto.