Annons
Nyheter

Att räkna rätt är svårt

Ensidigt räknande, obehöriga lärare och otydliga eller obefintliga kunskapsmål. Kritiken mot matematikundervisningen i den svenska grundskolan är hård enligt den rapport som Skolinspektionen presenterade på torsdagen.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2009

Skolinspektionen har för första gången på djupet undersökt undervisningen i matematik och granskat 23 grundskolor i 10 kommuner. Rapporten visar på stora brister där många lärare inte förstår eller känner till kursplanen. Dessutom är lärarna ofta för inriktade på läroboken och låter eleverna räkna själv utan att de får lära sig problemlösning och resonera kring matematiken.

”Det räcker inte med liggande stolen. Ren räkning är en väldigt liten del av matematikens kompetens”, säger undervisningsrådet Monica Gillenius till Dagens Nyheter.

Annons

Det är oroande att man inte gjort granskningen av matematikundervisningen tidigare. Att elevernas kunskaper i matematik har sjunkit i över ett decennium är ett välkänt faktum. Vidtar man åtgärder i dag vid de undersökta skolorna kommer det att ta tid innan resultaten syns. Därför är det hög tid att se över matematikundervisningen i hela Sverige. För varje år som går blir kunskapstappet ännu större.

Å andra sidan, Skolinspektionen kan inte lastas för att man inte gjort något tidigare. På torsdagen fyllde myndigheten ett år. Rapporten ska nu lämnas över till utbildningsdepartementet men det är de som ansvarar för skolan – kommunerna – som måste dra lärdom av rapporten. Kommer de att göra det?

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons