Att förstå matte är stort
Det viktiga är inte att bli klar med räkneuppgifterna utan att eleverna känner att de förstår matematiken.
Det berättar Cecilia Palm som är ansvarig för matematikundervisningen på skolan. Hon har på skolan byggt upp en matematikverkstad för eleverna från förskolan upp till femte klass.
Under hösten har Håslövs byaskola fått pengar i den nationella matematiksatsningen som regeringen dragit igång. Med pengarna vill man på skolan föra in matematiken i andra ämnen och även få barnen att använda sina mattekunskaper i vardagen.
Syftet med matematiksatsningen är att utveckla lokala matteprojekt runt om i landet. Att det behövs göra något åt undervisningen visar de undersökningar som gjorts av elevernas kunskaper i ämnet.
Tidigare i veckan kom resultaten från de nationella proven som tredjeklasserna gjorde i våras. Proven visar att var fjärde elev inte klarar målen vad gäller förståelsen i de fyra räknesätten. Andra studier visar också att eleverna i de äldre årskurserna i grundskolan presterat sämre resultat i matematik sedan i mitten av 1990-talet.
Det är regeringen som i ett uppdrag till Skolverket valt att under tre år satsa totalt 525 miljoner kronor på matematik, naturvetenskap, och teknik. Merparten av medlen ska gå till att utveckla lokala matematikprojekt. Det säger Anders Palm som är undervisningsråd på Skolverket och projektledare för matematiksatsningen.
Satsningen fungerar som en slags trestegsraket. Först ska man fördela pengarna. Därefter utvärderar Skolverket projekten och till sist ska de goda exemplen spridas över landet.
Att höja kvaliteten på matematikundervisningen är viktigt. Matematiken genomsyrar våra liv. Det gäller även för de som inte arbetar med matematik. Vi har alla att handskas med vår egen privatekonomi. Det handlar om våra löner, skatter, lån och räntor.
Det är också viktigt att kunna göra uppskattningar om framtiden, att kunna planera och lägga upp en egen budget där man ser hur mycket inkomster och utgifter man har över en tid.
Matematiken finns även närvarande i en mängd andra vardagssituationer. Hur lång tid tar det att köra en viss sträcka? Hur mycket färg behövs för att måla om köket? Hur ska notan delas rättvist i sällskapet när man är på restaurang? Att då ha tillgång till en miniräknare hjälper men det viktigaste är att förstå matematiken.
De första stegen till att barn får förståelse för siffror och tal tas i skolan. Därför ska det bli intressant att följa vad som händer med den nationella matematiksatsningen och se de goda exemplen spridas över landet. Kanske finns det ett värdefullt frö i Håslöv som andra kan få ta del av.