Annons
Nyheter

Att försörja sig själv är välfärd

Nyheter • Publicerad 22 juni 2006
Spargris
SpargrisFoto: 

Den globala konjunkturen är mycket stark. Statliga Konjunkturinstitutet, KI, tror att den kommer att fortsätta vara så under de kommande tre åren. Det finns många osäkra faktorer, som brukligt är med prognoser, men om KI får rätt så kommer det att skapas 150 000 nya jobb i Sverige fram till och med 2008. Det betyder samtidigt ökat inflationstryck och betydligt högre räntor än i dag. KI ser framför sig en reporänta på 4,75 procent under 2008, en nivå som vi inte sett i Sverige sedan 1996. Det slår igenom med kraftigt höjda boräntor, vilket kommer att belasta hushåll med höga lån. I USA ligger redan räntorna över den nivån efter en rad snabba höjningar.

Konjunkturinstitutet pekar på att trots att den goda konjunkturen nu verkligen slår igenom på tillkomsten av jobb så är det största problemet i svensk ekonomi att omkring en miljon människor som kan jobba står utanför arbetsmarknaden. Och stora ungdomskullar som kommer ut på arbetsmarknaden gör att de nya jobben inte räcker så långt som man kan önska.

Annons

Att få in så många som möjligt av dem i jobb är inte minst viktigt ur den enskilda individens synvinkel. Det är avgörande för att undvika ett allt för tudelat samhälle. Att öppna upp offentliga tjänstemonopol och sänka företagens kostnader för att anställa är åtgärder som kan skapa nya jobb. Konstlade sysselsättningsåtgärder som plusjobb och friår däremot riskerar att få dyra sidoeffekter under en period av högkonjunktur. När efterfrågan på jobb stiger, gäller det i stället att få ut så många som möjligt på den ordinarie arbetsmarknaden. Att sänka skatten på arbete, med huvudsaklig inriktning på låg- och medelinkomsttagare, och sänka kostnaderna för och riskerna med att anställa är välfärdsreformer av främsta slag. I stället för att i första hand lova dyra reformer med skattemedel borde politikerna försöka skapa ett samhälle där den absoluta majoriteten av svenskar i arbetsför ålder kan försörja sig själva och sina familjer utan bidrag. Att själv kunna planera sin ekonomi genom att lägga undan pengar är trygghet.

I dag är, enligt statistiska centralbyrån, SCB, vart femte svenskt hushåll beroende av bidrag för att komma över socialbidragsnormen. Då är barnbidrag, studiebidrag, föräldrapenning och bostadsbidrag ändå undantagna. Var tionde vuxen svensk hade 2004 ingen arbetsinkomst alls!

Det är inte bidragsberoende som gör välfärd, det är friheten till egen försörjning. Detta perspektivskifte på välfärd kräver en omställning i synen på samhällets och individens roll. Det är också det enda sättet att i ett längre perspektiv skapa de nödvändiga resurserna till de grupper som inte klarar av att arbeta och som är beroende av trygghetssystemen, och att få skattemedel över till de grundläggande samhällsfunktioner som har allvarliga brister i dag.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons