Annons
Nyheter

Att blunda duger inte

Nyheter • Publicerad 8 februari 2007

TV 4 sände i onsdags kväll en dokumentär om sverigedemokraterna. En kort sammanfattning av den är att partiets nya fasad inte är något annat än just en fasad. Partiledaren Jimmie Åkesson erkände att politiken från partiets tidiga dagar ligger fast.

Sverigedemokraterna är övertygade om att de kommer in i riksdagen 2010. Det är möjligt att de har rätt. Helt klart är att det finns en invandrarskeptisk opinion att fånga upp. Ny demokrati har visat det förut, och den som vill kan ju inbilla sig att det utrymmet har försvunnit från den svenska politiska kartan. Så är det inte.

Annons

Ett parti som lyckas kombinera sin invandrarskepticism med ett försvar för välfärdsstaten och bygger en organisation med hyfsat trovärdiga politiker i stället för pajasar, har alla möjligheter att etablera sig i riksdagen.

Just nu är det sverigedemokraterna som försöker spela på den arenan, och det genom att tvätta bort attributen från den nazianstrukna historien. Partiets akilleshäl är fortfarande att det är den extrema dåtiden som format partiet av i dag. Men trots att partiet erkänner att det inte är politiken som förändrats, utan bara sättet att presentera den på, så är det tillräckligt för att många väljare ska uppfatta sverigedemokraterna som ett seriöst alternativ.

Exakt vad sverigedemokraterna vill är osäkert – förutom invandrarfrågan är det inte mycket som håller ihop partiet. Och inte ens i huvudfrågan verkar det vara klart vad som egentligen gäller. Anna Hagwall, andra vice ordförande i partiet och själv invandrare från Ungern, säger att hon förmodligen inte skulle fått komma hit om sverigedemokraternas politik varit verklighet då hon flyttade till Sverige. Den förste vice ordföranden Jonas Åkerlund, får senare i dokumentären släta över vad partistyrelsekollegan sagt. I stället jämför Jonas Åkerlund Sverige med sitt hem, i vilket det är han som bestämmer vem som är välkommen.

Många politiker har mest hoppats att ingenting skulle dyka upp efter ny demokrati. De politiker som på ett seriöst sätt försökt ta tag i integrationsfrågan och kommit med skarpa förslag också i kontroversiella frågor har ofta enkelt avfärdats med att de är ute efter att "fiska i grumliga vatten".

Men när de praktiska konsekvenserna av dagens flyktingvåg från Irak är den att Södertälje kommun har skolor som är överfulla med stora introduktionsklasser där i princip enbart barn från Irak går, och att det sker i skolor där inga elever i de lägre stadierna har svenska som förstaspråk – då är det dags att inse att flykting- och integrationspolitiken behöver en kraftfullare styrning.

Precis som Göran Johansson (s), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, påpekat i många år, så innebär den självvalda boendeorten att den som kommer som flykting till Sverige med stor sannolikhet hamnar i permanent segregation. I sådana områden riskerar det att odlas gemenskaper som till slut tycker att det är fullt rimligt att ställa sig utanför det omgivande samhället och hävda rätten till sina egna lagar.

Vågar inte politiker på allvar ta itu med den verkligheten så är det de som i praktiken öppnar för sverigedemokraternas extremnationalistiska agenda.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons