Annons
Nyheter

Arbeta för framtiden

Nyheter • Publicerad 12 juni 2005
Finns något att förmedla?
Finns något att förmedla?Foto: 

På en av alla vagnar med studenter som farit runt senaste veckan kunde man läsa "vi ses på Ams" -- en skrämmande symbol på hur morgondagens arbetstagare ser på framtiden. Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, majsiffror visar att 213 000 personer eller 4,8 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa vid landets arbetsförmedlingar.

Den senaste veckan har över tusen personer varslats från industrijobb i Sverige, Skogsbolaget Billerud, läkemedelsföretag Pfizer och Saab meddelade alla att de drar ner på verksamheten. Industrijobben är på väg att försvinna från landet, men tjänstesektorn växer och vill anställa fler.

Annons

Akademikerförbundet SACO skriver på Dagens Nyheters debattsida på fredagen att arbetslösheten bland examinerade akademiker är skrämmande hög och att den har fördubblats under det senaste decinniet. Visserligen är det nog så att många tar examen i ämnen som inte är speciellt eftertraktade på arbetsmarknaden som exempelvis historia, kultur, journalism och information. Men det är trots allt oroande att utbildning inte lönar sig i Sverige -- det är inte lättare att få jobb, man får inte högre lön och akademiker har oftast tunga studieskulder att bära på.

Ams majsiffror visar dock att det långsamt håller på att vända på arbetsmarknaden, trots den senaste tidens dystra rapporter från industrin och akademikerna. Under april och maj har det kommit in 13 000 fler platser till arbetsförmedlingar än under samma period i fjol. Varslen har minskat enligt Ams, men då är ju junisiffrorna inte inräknade. Dock är fortfarande antalet personer inskrivna på arbetsmarknadspolitiska åtgärder hög, närmare åtta procent av den arbetsföra befolkningen genomgår just nu en "åtgärd" eller är öppet arbetslösa. Och sysselsättningsgraden är ännu lägre, om man räknar med sjukskrivna, förtidspensionerade, studenter och personer som är hemmafruar eller hemmamän.

Jobben kommer inte att komma av sig själva. I det politiska uppdraget ingår att skapa förutsättningar för en växande marknad så att alla människor har chans till ett vettigt jobb. Under de senaste åren har arbetsgivare fått pålagor från staten som gör att det är svårare att våga anställa. Till exempel har antalet dagar som en arbetsgivare får betala sjukersättningen ökat -- och det säger sig självt att då vågar inte företagen anställa personer med en sjukdomshistoria. Vilket leder till att människor är sjukskrivna ännu längre än nödvändigt då de har svårt att få nytt jobb.

Exempel som detta finns tyvärr på område efter område. Vad Sverige behöver enkla tydliga regler och lägre skatter och pålagor för att anställa. Allt för få vågar ta steget att starta eget, trots att intresset finns hos många. Risktagande måste uppmuntras och löna sig när det lyckas. Utan nya företag kommer arbetsmarknaden aldrig att växa. Alla kan ju inte få jobb på myndigheterna - som ingen vet hur många de är.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons