Apotek i frihet
I våras kom statistik från Apoteksföreningen som visade att 95 procent av kunderna är nöjda med sitt senaste apoteksbesök.
I december fanns det 1 303 öppenvårdsapotek i Sverige, och sedan den där dagen för fem år sedan har Sverige fått 374 fler apotek. Totalt sett har öppettiderna ökat med 76 procent. Fler har söndagsöppet. Idag går det ett apotek på 7 400 personer, vilket är bättre än ett på 10 000 som var verkligheten 2009. Dessutom har nu fler kortare resväg till sitt apotek. 89 procent har det närmaste apoteket inom tio minuters bilväg.
Enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har omregleringen lett till att genomsnittspriset för utbytbara läkemedel sjunkit med tio procent.
Vissa har upplevt att de läkemedel man efterfrågat saknats. Det är sorgligt och behöver rättas till. Men en tillbakagång till monopol skulle knappast lösa problemet. Den som tror att det aldrig saknades läkemedel innan omregleringen lever i sagornas värld.
Risken är att återförstatligande av apoteken enbart skulle få som konsekvens att eventuella misstag sker bakom lyckta dörrar i stället för i öppenhet.
Liberalisering är självklart inte bra per automatik, men frihet och konkurrens ger goda förutsättningar för förbättringar om vi pressar politikerna och ser till att styrning och kontroll fungerar.
Med rutin kommer verksamheterna att bli än bättre och effektivare. Det ska vi väljare kräva av beslutsfattarna. Att däremot kräva återgång till monopol vore bara dumt med tanke på hur mycket bra som har hänt på bara fem år.