Annons
Nyheter

Antisemitism och islamofobi

Nyheter • Publicerad 27 april 2009

Varför tycks antisemitismen vara särskilt utbredd i Skåne? Den frågan har jag har ställt mig många gånger de senaste månaderna.

De judiska församlingarna i Malmö och Helsingborg har utsatts för brandattentat. Regissören Björn Melander hoppade av en uppsättning på Helsingborgs statsteater. Han ville inte spela en pjäs som byggde på Primo Levis vittnesmål om sin tid i koncentrations- och förintelselägret Auschwitz.

Annons

Förre ärkebiskopen KG Hammar ville inte tala på Förintelsens minnesdag den 27 januari. Ingalill Bjartén, dåvarande vice ordförande för s-kvinnorna i Skåne, påstod att Israel gör ”exakt samma sak som nazisterna”. En Israelvänlig demonstration i Malmö i januari fick avbrytas sedan deltagarna attackerats av mot­demonstranter.

Händelserna tas upp i senaste numret av Judisk krönika, som har ett temablock om judehatet i Sverige i spåren av Gazakriget. Tidskriften innehåller bland annat en intervju med kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Ilmar Reepalu (S).

Reepalu ville bojkotta Davis cup-matchen mot Israel samtidigt som han inte har framfört krav på bojkott av någon diktaturstat. Reepalu lyckades inte stoppa matchen. Men beslutet att spela inför tomma läkare ledde till att Malmö skämdes ut internationellt och att Svenska tennisförbundet dömdes att betala ett ansenligt bötesbelopp. Reepalu får frågan om hur han ser på ett idrottsutbyte med Sudan, ansvarig för folkmordet i Darfur. Han svarar att han inte vet så mycket om Darfur.

Ilmar Reepalu är inte bara okunnig om internationell politik. Han väljer också att bagatellisera hoten mot Malmös judar. Skulden för den anti­semitism som ändå eventuellt förekommer läggs ensidigt på "personer på höger­kanten". Reepalu säger ingenting om den islamistiska antisemitismen.

Reepalus uttalanden är väl delvis ett utslag av den politiska korrektheten i Sverige. Det anses progressivt att angripa katolikers eller pingstvänners syn på aborter och homosexualitet, men riktar man samma kritik mot muslimer riskerar man att stämplas som "islamofob".

Det problematiska begreppet "islamofobi" tas upp i chefredaktören Jackie Jakubowskis ledare. Jakubowski konstaterar att de som använder begreppet ofta inte gör någon skillnad "mellan Sverigedemokraternas rasistiska dravel och en fullt legitim religionskritik".

Judisk krönika innehåller inte endast artiklar om aktuella samhällsfrågor utan också texter om judisk kultur. Denna gång finns en längre intervju med skådespelaren Erland Josephson, som beskriver hur han genom livet förhållit sig till sin judiska identitet.

Judisk krönika brukar vara högst läsvärd. Men det senaste numret framför som särskilt angeläget, inte minst för oss som bor i Skåne.

David Andersson

Författare och redaktör på tidskriften Axess.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons