Annons
Nyheter

Alliansens ettårskalas

Nyheter • Publicerad 18 september 2007
Alliansens nya formation laddar för tre nya år. Hittills har resultatet varit blandat. ARKIVBILD: SCANPIX
Alliansens nya formation laddar för tre nya år. Hittills har resultatet varit blandat. ARKIVBILD: SCANPIXFoto: 

Alliansregeringen firade sitt första år vid makten i går. Med en egen vitbok – i färgen orange – presenterades de vallöften som man menar sig ha uppfyllt.

De främsta reformerna är förvärvsavdraget som ger lägre skatt för dem som arbetar, nystartsjobben som gör det billigare att anställa dem som varit arbetslösa länge, slopandet av den godtyckliga förmögenhetsskatten, omläggningen av biståndspolitiken, avskaffandet av stopplagen inom vården, nya öppningar i integrationspolitiken och fokuseringen på att höja kraven på kunskapsuppföljning i skolan.

Annons

Till det som regeringen inte klarat av eller gjort fel hör sättet att göra förändringen av fastighetsskatten till en utdragen såpa, motståndet mot att förändra arbetsrättslagstiftningen, höjningen av arbetsgivaravgiften för de först anställda, de stora nya pålagorna på privatbilismen och tveksamheten i försvarspolitiken.

Förändringar av a-kassan var nödvändiga, men de borde sett annorlunda ut. Den borde frikopplas från facken och koppla ersättningsnivåer och varaktighet till hur länge man varit på arbetsmarknaden.

Skattereduktionen för hushållsnära tjänster och lägre arbetsgivaravgifter för vissa tjänsteföretag är snedvridande satsningar, som borde använts till att sänka skattetrycket och kostnaderna för företag generellt. Ålderspensionärer borde också få ta del av inkomstskattesänkningarna.

Ett lite halvdant betyg således. Men hade det relativa betygssystemet funnits kvar, och vi tagit fram en måttstock som jämför vad socialdemokratin med dyrköpt förhandlingsstöd av miljöpartiet och vänsterpartiet skulle ha åstadkommit i regeringsställning, så hade bedömningen sett annorlunda ut.

Med en sådan regering hade nämligen skatterna på arbete varit kvar på samma hemska nivå som tidigare. Mjölkningen av privatbilismen förmodligen ännu värre och försvarspolitiken ännu virrigare. Integrationspolitiken lika med fler miljarder utan mål och krav och alls icke jobbinriktad. De rikaste undantagna från förmögenhetsskatt. Alternativ till landstingsvård hade motarbetats och delvis stoppats. Uppföljning och krav i skolan satta i skamvrån. Och pensionärerna hade inte heller med en sådan regering fått skattesänkningar.

Hur illa det sett ut är beroende på vilket inflytande miljöpartiet respektive vänsterpartiet fått. Men det är den politiken som är alternativet till det som regeringen åstadkommer.

När Mona Sahlins socialdemokrater når höga opinionssiffror, så kan man påminna om att moderaterna tidigare varit mästare på att nå höga opinionsresultat mellan valen.

Det är lättare att vara emot något än för något.

Vad Mona Sahlin är för är osäkert. När hon kritiserar Reinfeldts försvarspolitik så klingar det falskt, då hon ska samarbeta med de mest försvarsfientliga partierna i Sverige. När hon talar om utanförskapet så lovar hon nya miljarder som om det är bristen på offentliga resurser som är orsaken till att invandrare fastnar i bidragsförsörjning.

Ettårssammanfattning således:

Reinfeldt regerar med blandad framgång. Sahlin opponerar utan innehåll.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons