Annons
Nyheter

Allians för Trelleborg - NU!

Nyheter • Publicerad 19 augusti 2005

Trelleborgs Allehanda har flera gånger på ledarplats önskat en lokal borgerlig Allians för Trelleborg. Hittills har den önskan inte uppfyllts. Moderaternas uppgörelse med socialdemokraterna och Egil Ahl efter förra valet sätter käppar i hjulet. Uppgörelsen innebar att det skapades en ny heltidskommunalrådstjänst för moderaterna, och att oppositionen lämnades utan kommunalrådspost. Hur mycket moderaterna än vill kalla det valteknisk samverkan, så är det klart att det inte är något annat ett gemensamt styre. Det är omöjligt att samtidigt sitta i två båtar.

Det moderata kommunalrådet Lars Christenssons paroll har varit att verka utan att synas. Han vill inte marknadsföra sig själv. En på sitt sätt sympatisk inställning, även om politik bör innehålla mycket av ingrediensen att tala om vad man vill och gör. Lars Christensson borde dessutom veta att om han lyckas med sina ambitioner, så är det någon helt annan som kommer att ta åt sig äran.

Annons

Men nu är det tydligt att flera moderater vill försöka hitta tillbaka till den borgerliga familjen. Lars Christensson själv försökte med att bjuda in till diskussioner, men fick inget svar på inbjudan från de övriga borgerliga företrädarna. Ett märkligt beteende, det att inte svara på inbjudan. Men misstänksamheten sitter djupt.

Senast var det Ulf Bingsgård, moderat fullmäktigeledamot som oftare än många andra är synlig med motioner och i fullmäktiges talarstol, som i ett debattinlägg i TA förklarade sin önskan att rensa ut gammal dålig luft och inleda ett seriöst samarbete med oppositionen inför valet. Vem eller vilka som är tjurskalligast får var och en avgöra, men som det verkat hittills måste Lars Christensson träda tillbaka för att öppna för en borgerlig nystart.

Det hade varit betydligt roligare om snacket kunde börja att handla om politik, i stället för vem som gillar vem och vem som ogillar vem. Man kan som alltid förstås hävda att lokal demokrati är något helt annat än rikspolitik. Att det handlar mest om praktiska frågor för att göra det bästa möjliga för den egna kommunen. Då blir också personkemi mer avgörande än ideologi och partitillhörighet.

Men ideologin har minsann sin plats också i kommunpolitiken. I Trelleborg är det så att i de flesta stora frågor är kommunstyrelse och fullmäktige rörande överens. Ofta är det rätt, förstås. Men ibland är det helt tokigt. Det finns anledning att vara orolig när det så sällan finns någon som tycker och tänker annorlunda. Som alla vet är det lättast att gå med strömmen.

Kommunpolitikerna kan ta stora beslut, både vad gäller investeringar av kommuninvånarnas skattepengar och sådant som utformning av skola och äldreomsorg. Beslut som direkt påverkar våra plånböcker, dagens och morgondagens miljö, och medborgarnas möjligheter att påverka sina egna liv. Socialdemokratin har i allt för hög utsträckning kommit att utgå från systemen och försöker sedan få in människan i det. Den liberala synen börjar i den andra änden, med den enskilda människan. Systemen ska finnas till för att stötta och underlätta.

I Trelleborg finns massor att göra för att ge människorna mer makt över sin vardag, för att utveckla stadens miljö, för att stärka skolan, för att sänka kriminaliteten, för att motverka och lösa gruppmotsättningar, för att lyfta företagandet och entreprenörsandan och för att tydliggöra kommunens profil. Därför behövs en borgerlig allians, redo att utmana den makt som suttit så länge att den glömt att den faktiskt kan bytas ut.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons