Annons
Nyheter

Alla kan bli vinnare

Nyheter • Publicerad 18 maj 2009
Globaliseringsrådets ordförande Pontus Braunerhjelm samt utredarna Helena Svaleryd och Camilo von Greiff.
Globaliseringsrådets ordförande Pontus Braunerhjelm samt utredarna Helena Svaleryd och Camilo von Greiff.Foto: Foto: Markus Dahlberg

Kan Sverige bli en vinnare i globaliseringen? Utan tvivel är det så, men framgång kommer inte utan ansträngning. Fler än någonsin vill vara med och tävla om frukterna som frambringas i en allt mer sammanflätad världsekonomi. Som forskarna i regeringens Globaliseringsråd visar i slutrapporten som lades fram på måndagen kommer konkurrensen att hårdna i en nära framtid.

Ord som konkurrensutsättning och omvandlingstryck klingar hotfullt i mångas öron; förändringar oroar. Men fler borde tänka om. Det som väntar runt hörnet handlar inte om sållning och utsatthet utan om nya möjligheter att öka välståndet i samhället. Utmaningen för ett framtida välmående Sverige ligger i att skapa ett samhällsklimat där både nya idéer och företagande frodas.

Annons

Just nu går globaliseringsprocesserna på sparlåga. Krisen håller världen i ett järngrepp. Men förr eller senare kommer en vändning och då gäller det att vara väl förberedd för att kunna dra fördel av möjligheterna. Det finns betydande välfärdsvinster att göra för de länder som anpassar sig.

Föga förvånande visar rapporten från Globaliseringsrådets kansli att Sverige skulle kunna bli bättre på en rad nyckelområden. Det handlar om högre kvalitet på utbildningen, mer rörlighet på arbetsmarknaden och trygghets- och skattesystem som i större utsträckning frigör krafter som skapar välstånd.

Förslagen om att avskaffa turordningsreglerna i Las, slopa värnskatten och gå mot plattare skatt, göra det möjligt att införa avgifter på högre utbildning, skärpa konkurrensen inom vård, skola och omsorg och återinföra fastighetsskatten är alla exempel på frågor som är politiskt känsliga.

Det är dock viktigt att debatten förs utan skygglappar och att fördelarna med sådana förslag tas på allvar istället för att viftas undan som orättvisa.

Globaliseringsrådet har valt en intressant tvåstegsraket för att lägga fram sina slutsatser. Först kom den nyss släppta rapporten från kansliet – det vetenskapliga underlaget kryddat med rekommendationer.

Sedan kommer ytterligare en slutrapport som ledamöterna i rådet från regeringen och statsförvaltningen, forskare och näringslivet, arbetsmarknadens parter och företrädare för media står bakom. Under nästa vecka kommer det att visa sig vad denna vidare krets kommit fram till.

Under tiden är det värt att begrunda hur inte minst ekonomisk frihet och internationalisering varit avgörande för att förvandla Sverige från ett fattigt land till ett av världens rikaste.

I dag gör många fattiga länder samma resa i en rasande snabb takt. Att de blir rikare sker inte på bekostnad av andra. Det fina med tillväxt är att alla kan få det bättre på samma gång. Också Sverige kan i framtiden bli ett mycket rikare land. Hur mycket bestämmer vi i stor utsträckning själva.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons