Annons
Nyheter

Akuta åtgärder krävs för E 6

Nyheter • Publicerad 29 november 2006

Det är nog nu. Det är en fras som får upprepas allt för ofta när det gäller den korta vägsträckan på E6 mellan Trelleborg och Vellinge. I går inträffade ännu en dödsolycka, den andra på bara en vecka. Till det kommer ytterligare en uppmärksammad krock, vid Vellinge södra i helgen.

Konsekvenserna i form av mänskligt lidande går inte att mäta. Barn, makar, föräldrar förlorar sina närmaste. Påett ögonblick, på grund av ett felbeslut, en tillfällighet, otur, eller ouppmärksamhet kan allt förändras.

Annons

Alla risker går inte att gardera sig emot. Men i fallet om E 6 handlar det om politiska felprioriteringar och byråkratisk långsamhet som har fördröjt den nödvändiga utbyggnaden av vägen till en säkerhetsnivå anpassad efter trafikmängden och typen av trafik. Den som kör vägen regelbundet vet att det ofta uppkommer farliga situationer i samband med till exempel omkörningar och långtradarkaravaner.

Man skulle kunna tro att det handlar om pengar, att det är dyrt med en säker väg. Men som Trelleborgs Allehanda påpekat gång på gång så är det tvärtom. Att inte bygga ut är det som kostar. Vägverkets egna beräkningar visar att en investerad krona på E6-sträckan ger tre kronor tillbaka i samhällsekonomisk vinst. Priset för långsamheten får anhöriga stå för i oändlig sorg och smärta.

Det räcker inte med att säga att motorvägen kommer snart. Iväntan på att den står färdig måste Vägverket vidta akuta åtgärder. Det första är att omedelbart sänka den tillåtna hastigheten under trafiktäta tider av dygnet till 70 kilometer i timmen samt att förbjuda omkörningar.

Så fort som möjligt bör det sedan sättas upp mitträcken som skiljer vägbanorna åt, framför allt på de ställen där sikten är skymd. Mötesolyckor med frontalkrockar, som i de två senaste dödsolyckorna, förhindras av de skydden. För var och en som kör vägen gäller det också att bidra till en säker trafikmiljö genom att hålla avstånden och avstå från tveksamma omkörningar.

Polisen måste dessutom sätta till extra resurser för att flera gånger i veckan övervaka hastighet och trafikbeteende på sträckan.

Lokala och regionala politiker har sedan att tillsammans med Vägverket se till att ombyggnaden till en säker motorväg sätts i gång utan tidsfördröjning.

Det är nog nu.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons