Annons
Nyheter

Ahls polare Persson

Nyheter • Publicerad 8 augusti 2005

Statsminister Göran Persson har kommit med sitt svar på hur fler svenskar ska komma i arbete. Det ska ske genom nya jobb i den offentliga sektorn. Akademikerna ska få jobb i svällande myndigheter. För andra långtidsarbetslösa är det sysselsättning inom kommunerna som väntar. Mer statliga skattepengar ska betala kalaset.

Precis som också sossarnas partisekreterare, Marita Ulvskog, tidigare i sommar förklarat så ska enklare arbeten i offentlig regi - som att hjälpa pensionärer med att byta gardiner - vara en väg ut ur arbetslöshetskrisen.

Annons

Något recept på det viktiga -att skapa förutsättningar för många nya jobb i näringslivet - har alltså inte Göran Persson & co.

Det är inget fel på "enkla" jobb, och det är riktigt att sysselsättning kan vara en väg ut ur hopplöshetens arbetslöshet. Men det är märkligt att socialdemokratin talar så med kluven tunga. Å ena sidan är det förskräckligt med lågavlönade jobb inom servicesektorn, och (den i och för sig från borgerligt håll överdrivet förhoppningsfulla) debatten om avdrag för hushållsnära tjänster, avfärdas ju från socialdemokratin med argumentet om pigarbeten. Å andra sidan är liknande jobb som kommunanställd helt okej. Som att det är värre att hjälpa till i hemmet hos någon som betalar ur egen ficka än att hjälpa till hos någon och få lönen betald av kommun eller stat.

Den gamla socialdemokratiska retoriken, om att Sverige inte ska konkurrera med låglönejobb, utan genom avancerad arbetskraft, och högutvecklade produkter och tjänster - är som bortblåst. Nu är det just sådana låglönejobb, men i den offentliga sektorn, som ska rädda arbetslöshetsstatistiken och regeringen Persson kvar vid makten.

Rådhusregeringens ordförande Egil Ahl (s) var i en intervju med TA nöjd med Göran Perssons och Marita Ulvskogs insatser hittills. Det är föga förvånande: deras insatser motsvarar ungefär Egils Ahls egna.

I Trelleborg är det just kommunen och övriga offentliga arbetsgivare som sväller – allt medan näringslivsutvecklingen står och stampar. Det mest tydligt satsande bolaget i Trelleborg, hamnbolaget, är kommunägt och gör sina investeringar med skattebetalarnas pengar som riskkapital. Med alla partiers gillande, ska tilläggas.

Egil Ahl har i Sydsvenska Dagbladet uttalat sina ambitioner med att hjälpa ungdomar i Trelleborg till praktiktjänst i kommunen och till boende i billiga bostäder hos kommunala Trelleborgshem. Det är en välviljans politik som tyvärr riskerar att bli ack så fel. Trelleborgsungdomar ska hellre uppmuntras att söka sig i väg från hemorten för att hitta nya vägar, än hållas kvar med löfte om billiga bostäder och kommunal praktik.

Göran Perssons tal om offentliga jobb och om att spräcka utgiftstaken (vilket får kommuniststödet Lars Ohly att göra tummen upp) är ett starkt tecken på att han är nervös inför valet. Han litar inte på att jobbtillväxten inom näringslivet ska komma igång så kraftigt att det räcker för att behålla makten.

Tyvärr har den liberala/borgerliga alliansen inte heller något tydligt alternativ. Rädslan för tal om systemskifte – Fredrik Reinfeldt tar ju till och med avstånd från begreppet - gör att arbetsmarknaden inte självklart kan förväntas få en nödvändig vitamininjektion av en ny regering.

För det krävs en växande marknad av jobb inom servicesektorn, med möjlighet till mindre betalda instegsjobb. Och sådant vågar inte heller moderater eller folkpartister tala om. Vidare kan en radikal avmonopolisering av den offentliga sektorn ge rejäl skjuts åt nyföretagande och entreprenörskap. Detta är lika viktiga ingredienser i det svenska arbetslivet som tillväxten av ytterst kvalificerade jobb inom de mest kunskapsintensiva branscherna i universitetsregionerna.

Strävan ska vara att öka den sociala rörligheten, att göra det lättare att arbeta sig uppåt. Det ska också finnas jobb för den tid som den skoltrötte behöver för att börja längta efter utbildning eller hitta viljan att satsa på eget företag.

Men då krävs, och den delen är faktiskt enkel, mycket lägre skatter på arbete. För: vi har höga skatter på tobak för att det ska rökas mindre, vi har höga skatter på alkohol för att det ska drickas mindre, och vi har höga skatter på arbete för att…

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons