Nyheter

Administrationen inom skolan ska bantas

Nyheter • Publicerad 16 februari 2007

Ronnie Johansson pekar i sitt debattinlägg den 3 februari på ett antal brister i Söderslättsgymnasiets verksamhet. Jag kan glädja honom och andra berörda med att problemområdena är under intensiv diskussion, och att Trelleborgsalliansen planerar för, och redan har vidtagit, åtgärder som skall råda bot på situationen.

Vi är exempelvis uppmärksamma på den växande administrationen och kommer att se över denna. Således beslöts vid gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde den 7 februari att maximalt hälften av de oundvikliga besparingarna på Komvux nästa år skall tas ut på den elevnära verksamheten. Detta innebär att resterande hälft måste tas från olika delar av administrationen.

Vår tro är att denna nerdragning, till synes paradoxalt, kan leda till en effektivisering av beslutsprocessen. Det handlar här om att decentralisera, och det handlar om att stärka lärare och rektorer i deras roller. Rektorsområdena måste ges frirum - med de yttre förutsättningar som budget, lagar, förordningar och andra styrdokument anger.

Vad beträffar det efterlysta skiftet i fokus från allmänpedagogisk fortbildning till ämnesorienterad sådan kan sägas att detta redan har inletts, och vår förvaltning arbetar nu med den kommande kompetensutvecklingsplanen.

När nu den programinriktade organisationen av lärarna har antagit någorlunda stabil form är det dags att ägna all kraft på kärnuppdraget; förmedlandet av solida ämneskunskaper inom programmens ram.

Studietorgen är, såsom Ronnie Johansson påpekar, en vacker tanke. Dessvärre vet vi att det är vanskligt att förmå de mindre studiemotiverade ungdomarna att självmant bege sig till ett studietorg snarare än att gå raka vägen hem. Därför arbetar nu förvaltningen med att utveckla studietorgen till att vara mer av matematikverkstad, språkverkstad och liknande.

Detta sker för att bättre kunna tillfredställa elevernas behov av specialkompetens i ämnena. Någon systematisk och heltäckande utvärdering av studietorgsverksamheten har ännu inte skett. Vår avsikt är att en sådan skall äga rum vid lämpligt tillfälle.

Vi kommer därefter att ta ställning till studietorgens plats i den pedagogiska verksamheten i förhållande till andra sätt att använda resurserna.

Trelleborgsalliansen vill satsa på elever och lärare. I detta första skede, med en ansträngd kommunal budget, handlar det kanske inte i första hand om mindre elevgrupper eller kronor och ören i lönekuvertet utan snarare om att anta en lyssnande och ödmjuk attityd till elever och personal.

Det är därför som nämnden den 7 februari beslöt att under våren 2007 genomföra en medarbetarundersökning som kommer att ligga till grund för vidare förbättrings- och utvecklingsarbete i vår verksamhet. Vi planerar också för att på liknande sätt ta del av elevernas synpunkter.

Lars Hemzelius (fp),

ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.