Nyheter

@10 Rubrik B Galliard:Konsum, planekonomi och kommunistskrap

Nyheter • Publicerad 20 mars 2005

När Konsum lägger ned sin butik i Valen i Trelleborg, så kan man fråga sig var Konsum kan lyckas någonstans. Här om någonstans borde ju finnas ett arv att förvalta.

Men nej, Kooperativa förbundet har haft en märklig utveckling de senaste decennierna. Det som började som en konsumentkooperation för sänkta priser tappade allt mer sin folkrörelsestyrka. Kooperationens högsta tjänstemän såg också till stor del den folkliga förankringen som en belastning. Medlemmarna visste inte hur man skulle driva butik, och nödvändiga moderniseringar försenades – enligt ledningen.

Domusvaruhusen som växte upp och ersatte småbutikerna på 1960- och 1970-talen kunde egentligen dömas ut redan när de kom som varande tillfälliga succéer. I USA hade redan trenden med externa storköpscentrum tagit över. Vi vet hur det ser ut i Sverige i dag. De gamla Domusvaruhusen blev butiksgallerior, ofta med en Konsumbutik som hyresgäst.

För kunderna i Konsum, medlemmar eller inte, har virrvarret varit totalt. En del lokala föreningar, som Konsum i Värmland, har lyckats väldigt väl, men i de flesta delar av landet har det varit svårt att få grepp om kunderna.

Någon vettig strategi har inte funnits, varumärkesarbetet har varit katastrofalt. Det slutade med bilden av Konsum som dyrt och dåligt. Och imagemässigt har KF haft problem med generösa avtal med de högsta cheferna och lyxiga huvudkontorsbyggen.

Ett tag såg Konsum ut att sikta mot att få sin revansch som ett grönt alternativ. Meningen var att miljömedvetna ungdomar skulle lockas till ett grönt Konsum. I förnyelsen blev Konsum delvis en franchisekedja, privata handlare betalade för att få köra sin butik under Konsumkonceptet. På sina håll lyckades det.

Men kooperationen som helhet har fortsatt att tappa marknadsandelar. Och reklamkampanjer bygger ensamt ingen image. Det gör verkligheten i butikerna. Den har inte svarat upp mot kundernas krav.

Coop Norden, ett gemensamt bolag för Sverige, Danmark och Norge ska genom ytterligare storskalighet möta konkurrensen med de svenska och utländska konkurrenter som så tydligt kör med lågprisprofilen. Coop har tydligen planer på att svara med ett stort och billigt koncept också i Trelleborg. Frågan är hur det ska gå i den hårdnande konkurrensen.

• • •

Det är mycket Stavstensudde. Men kommunen får inte glömma de existerande bostadsområdena, som behöver uppmärksamhet. När SVT:s rapport lät SCB göra statistikkörningar på vilka bostadsområden i Sverige som har högst ungdomsbrottslighet hamnade Fagerängen med på 100-listan.

2003 var 14,6 procent av 15-19-åringarna i området lagförda. Det betyder att de befunnits vara skyldiga till brott av något slag. Vad siffran säger är inte självklart. Förklaringarna är många, och bör granskas djupare.

Akut jobbar polisen och sociala myndigheter med att lösa brottslighetens omedelbara konsekvenser. En hög andel brott kan förstås vara ett mått på effektivt polisarbete.

Men långsiktigt så är det uppbyggliga som kan förändra. Att ge positiva möjligheter, att pusha på dem som visar att de vill.

Skolan är självklart grunden. Arbetet har inletts, och förbättringar skett. Men mycket mer kan göras.

Men allt handlar inte heller om skola. Låt dem som är skoltrötta hitta andra alternativ, där de gör nytta och får känna ansvar. Att gå ointresserad genom skolan är ett mycket dåligt alternativ.

För att få upp sysselsättningen bland de vuxna, är okonventionella metoder nödvändiga. Olika typer av koncept finns att hämta runt om i landet.

En annan möjlighet att fundera på är att hitta vägar för att få fler familjer att ta över sitt eget boende. Att äga sin bostad kan vara en pusselbit i att bygga ett gott liv. I Fagerängen har kommunala Trelleborgshem har ett stort antal hyreshus. Att föra över delar av allmännyttan till de boende själva kan göra mer nytta.

• • •

Ica Maxi är Trelleborgs främsta turistattraktion. Ja, i alla fall enligt trelleborgaren Daniel Andersson, i en av TA:s dagliga enkäter.

Kanske ligger det en del i det. Men ska turisterna komma så är det de privata initiativen som måste till. Vad kommunen kan göra är att uppmuntra och bereda väg.

• • •

SSU i Skånes nye ordförande, 25-årige Jens Ohlsson, tror på planhushållning och avskaffande av den privata äganderätten.

Och så heter det också i SSU Skånes nya manifest.

Det är märkligt att det mest är SSU-kollegorna i Helsingborg som reagerar mot SSU-tokerierna. Vem i det socialdemokratiska Skånedistriktet går ut och tar avstånd från ungdomsförbundets ideologiska dikeskörning?

Ett rent socialistiskt manifest inom ett socialdemokratiskt ungdomsförbund är väl aldrig acceptabelt? Alla som gått igenom grundskolan borde begripa vad planekonomi innebär.

Man behöver inte titta bakåt i historien, det räcker att titta sig runt om i världen i dag. Det är människorna som får betala priset för de socialistiska fantasierna. Planekonomi är lika med svält, död och elände.

• • •

De politiska ungdomsförbunden får massor med pengar via Svenska Spel. Mest får Ung Vänster, med 2 670 000 kronor. Tänk på det nästa gång du köper en trisslott.

• • •

Barn- och ungdomsminister Lena Hallengren, är ordningsam säger statsministern. Så därför har hon ingenting att göra med medlemsfusket inom SSU i Kalmar, där hon själv var ordförande.

Kan ordning vara lika med att ingenting veta vad som sker i den egna organisationen?

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.