Nyheter

Terror hindrar utbildning i Nigeria

Boko Harams skräckvälde i nordöstra Nigeria gör att omkring tre miljoner barn inte får börja skolan i år.
Terrorgruppen tros ha dödat över 2 200 lärare.
Nigeria • Publicerad 29 september 2017
Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Det är siffror som är svåra att ta in – resultatet av åtta år av attentat och mord utförda av Boko Haram i Nigeria.

20 000 människor har dödats.

10,7 miljoner människor behöver akut hjälp.

Över två miljoner människor har flytt sina hem.

450 000 barn under fem år väntas i år lida av akut undernäring.

Nära 1 400 skolbyggnader har förstörts.

Just de förstörda skolorna och den förlorade utbildningen av barnen kan ge bränsle till Boko Haram och andra terrorgrupper i framtiden, tror Justin Forsyth, biträdande chef på FN-organet UNHCR.

"Utöver undernäring, våld och kolerautbrott kan attackerna mot skolor skapa en förlorad generation, vilket är ett hot mot deras och landets framtid", säger han i ett uttalande.

En ljusglimt är att många av de barn som flytt kan undervisas i flyktinglägren, många för första gången i livet, enligt Justin Forsyth.

Över hälften av skolorna i delstaten Borno i nordöstra Nigeria har tvingats slå igen, enligt UNHCR. Bland de miljoner barn som inte får gå i skolan finns många offer för sexuella övergrepp och flickor som tvingats in i äktenskap.

Terrorgruppen har dessutom allt oftare börjat använda unga flickor som självmordsbombare, det har skett vid upp till 100 tillfällen i år. Senast i veckan sprängde sig två kvinnor till döds i staden Dikwa.

För tre år sedan ledde kidnappningen av 200 skolflickor i Chibok till ilska och kampanjer över hela världen. Boko Haram, vars namn betyder "västerländsk utbildning är religiöst förbjuden", stod bakom dådet.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.