Annons

Stor ökning av covid bland de yngsta

”Vi ser en kraftig ökning i åldrarna 5-19 år och det är många barn i skolålder som har symtom”, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.
Skåne • Publicerad 31 augusti 2021

Covid-19-fallen fortsätter att öka i Skåne och det är främst bland barn och ungdomar i åldrarna 5-19 år som smittspridningen sker. Men en viss ökning sker även i åldersgruppen 20-69 år.

Det är dock få som behöver intensivvård och av de som har skrivits in på intensivvårdsavdelning i Skåne under augusti har samtliga varit helt ovaccinerade. De vårdade är mellan 30 och 70 år gamla. Det betyder att de har haft möjlighet att vaccinera sig med minst en dos.

Annons

– Det här visar tydligt hur viktigt det är att alla vaccinerar sig. Det är det säkraste sättet att försäkra sig mot att bli allvarligt sjuk i covid-19 och behöva sjukhusvård. Jag vill därför vädja till att som ännu inte vaccinerat sig att göra det så fort som möjligt. I första hand för sin egen skull, men även av hänsyn till medmänniskor och vårdpersonalen som nu vill fokusera på att ge vård till alla som väntat på det, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Närmare 70 procent av alla skåningar över 18 år är nu fullvaccinerade. Från och med i morgon, den 1 september, erbjuds därför inte längre gratistest för covid-19 till gränspendlare över Öresund. Region Skåne har valt att inte förlänga avtalet med testleverantörerna eftersom det nu finns möjlighet att i stället använda vaccinationsbevis.

Den som har tagit sin första dos vaccin och väntar på den andra, kan fortsatt testa dig gratis i Danmark. Man kan också gå till en privat vårdgivare i Sverige och betala en avgift för testet.

Fakta

Aktuella siffror för covid-19 i Skåne

Totalt antal vaccinerade med en första dos: 876 166

Totalt antal färdigvaccinerade: 762 605

Antal nya fall, rullande 7-dagarsmedel: 154

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 160 877

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 30

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 3

Antal avlidna med covid-19: 1 771

Det genomsnittliga antalet fall de senaste sju dagarna ger en bättre bild över hur många sjukdomsfall som inträffar per dag under en vecka än vad en enskild dagssiffra gör.

Källa: Region Skåne

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons