Annons

Sprutbytesmottagningarnas viktiga uppgift under coronatider

Region Skåne uppmärksammar sprutbytesmottagningarnas viktiga arbete i rådande coronatider.
Mottagningarna håller fortsatt öppet, nu med en ny viktig roll: att nå ut med information kring viruset till en utsatt grupp.
Sverige • Publicerad 22 maj 2020
Foto: MAXIM THORÉ

Region Skåne vill uppmärksamma att sprutbytesmottagningarna i Skåne har öppet som vanligt under coronapandemin. De har en viktig roll för att nå ut med information kring viruset till en utsatt grupp.

Till sprutbytesmottagningarna kommer personer som injicerar narkotika för att få rena sprutor. Syftet är att förhindra spridning av blodsmitta, som hepatit och hiv.

Annons

Men nu måste deltagarna även lära sig hur man förhindrar spridning av coronavirus.

– Det här är en ny sorts smitta som sprids på ett annat sätt. Våra patienter vet att man inte ska dela sprutor men corona är en droppsmitta och kräver att man tänker nytt, att man till exempel inte delar pipor och cigaretter när man röker, säger Pernilla Isendahl som arbetar på sprutbytet i Malmö.

Många av de som brukar sprutnarkotika lever ett hårt och utsatt liv. Därför är denna gruppen viktig att försöka nå ut med information om covid-19, då det är svårt för dem att få tillgång till information samt att följa rekommendationerna.

– Vi frågar alltid hur våra besökare mår och informerar om covid-19, och många passar på att tvätta händerna när de är här. Om man lever i hemlöshet är det inte alltid lätt att hålla distans och att tvätta händerna ofta.

Förutom rådgivning och information kan deltagarna även få svar på sina många frågor om covid-19. Men för att inte lokalerna ska bli en källa till smittspridning har man anpassat verksamheten på olika sätt.

Vissa mottagningar har satt upp en plexiglasskiva i receptionen och slutat servera kaffe bland annat. Dessutom ombeds patienterna att inte stanna kvar i väntrummet efter avklarat ärende.

Faktaruta

Sprutbytesmottagningar

I Skåne finns det sprutbytesmottagningar vid infektionsklinikerna i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad.

Hit kommer personer som injicerar droger för att få rena sprutor. De får också information och provtas regelbundet för blodsmitta samt erbjuds vaccination mot hepatit A och B.

Numera kan man vid flera sprutbytesmottagningar även få behandling mot hepatit C och tillgång till läkemedlet Naloxon som stoppar överdoser.

Paulina Leuku ShakeriSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons