Annons
Nyheter

Spårningen av jättegästerna har börjat

I Kattegatt och Skagerrak simmar det nu omkring 18 fiskbjässar med satellitsändare på sig. Höstens märkningsprojekt för blåfenad tonfisk är i hamn och nu ska deras hemliga liv och vandringar avslöjas.
Natur • Publicerad 18 oktober 2017
Blåfenad tonfisk. Arkivbild.
Blåfenad tonfisk. Arkivbild.Foto: Koichiro Numata / TT

I början av september startade arbetet med att fånga, märka och släppa tillbaka tonfiskarna i havet. Nu är den delen av projektet avslutad och det är dags att börja samla information om deras vandringar i Atlanten.

– Det har gått oerhört bra. Vi har haft tur med vädret och kunde fiska många dagar, säger Anders Sundelöf, forskare vid Havsfiskelaboratoriet, SLU Aqua.

Annons

I samband med märkningen togs också dna-prover från fiskarna och med det materialet hoppas forskarna nu få veta mer om från vilka vatten de blåfenade Sverigebesökarna kommer.

– Sannolikt kommer de från Medelhavet men det finns också en chans att de här fiskarna har simmat hit från Mexikanska golfen.

Den märkning som sattes på fiskarna består av en datalagringsenhet, en sändningsenhet och en liten flytboj. Var tionde minut lagras data om bland annat vilket djup fiskarna befinner sig på och koordinater. Märket är inställt på att släppa från fisken om tolv månader och ska då med hjälp av flytbojen komma upp till ytan och via satellit sända den lagrade datan vidare till forskarna.

– Ju längre tid det tar innan vi får informationen desto bättre. För det betyder att märket sitter kvar på fisken och inte har lossnat i förtid eller att fisken blivit uppfiskad, säger Anders Sundelöf.

Märkningsprojektet är ett samarbete mellan SLU Aqua, DTU Aqua, Sportfiskarna och WWF med stöd av International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas. I Danmark deltog DTU Aqua, WWF och enskilda sportfiskare.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons