Annons
Nyheter

Skånska föreningarna vill se gratis TBE-vaccin till barn och unga

Tre skånska ideella föreningar vänder sig i ett öppet brev till Region Skånes politiker – med önskemålet att vaccination mot det fästingburna viruset TBE ska vara gratis för alla mellan 3 och 19 år.
Skåne • Publicerad 13 september 2019
Fler låter vaccinera sina barn mot TBE. Nu vill tre Skånska föreningar att skyddet ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet.
Fler låter vaccinera sina barn mot TBE. Nu vill tre Skånska föreningar att skyddet ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Bakom skrivelsen står Naturskyddsföreningen i Skåne, Scouterna och Skånes Orienteringsförbund. Bakgrunden är den kraftiga ökningen av antalet smittade och insjuknade i TBE i Skåne de senaste åren, något som bidragit till en ökande oro bland personer som vistas i naturen – inte minst föreningarnas medlemmar.

”Våra organisationer erbjuder verksamhet för barn och det är viktigt för oss att våra hälsofrämjande aktiviteter kan genomföras utan att barnen riskerar att drabbas av en så allvarlig sjukdom som TBE”, skriver man i brevet.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Annons

Önskemålet som framförs till regionpolitikerna är att skyddet mot TBE ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för alla skånska barn. För en barnfamilj kan vaccinationen mot TBE kosta flera tusen kronor.

”Vi vill att alla barn, oavsett antal syskon och föräldrarnas ekonomiska situation, ska kunna delta i vår verksamhet utan oro för att smittas av TBE”, skriver föreningarna.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons