Annons
Nyheter

Sjukdomarna du inte trodde fanns i Skåne: ”Den är ovanlig i Sverige”

Tropiska sjukdomar som sprids av myggor, såsom denguefeber och malaria.
Svåra feberyror, akuta tarmsjukdomar och apkoppor.
Dessa sjukdomar är väldigt ovanliga – men det finns enstaka fall i Skåne. De flesta är så kallade importsjukdomar.
Skåne • Publicerad 10 april 2023
Malariamyggor finns även i Sverige – men här var sista fallet av inhemsk smitta 1933. Bättre hygien, levnadsvillkor och bättre bostäder har utrotat sjukdomen i Sverige. James Gatha
Malariamyggor finns även i Sverige – men här var sista fallet av inhemsk smitta 1933. Bättre hygien, levnadsvillkor och bättre bostäder har utrotat sjukdomen i Sverige. James GathaFoto: James Gathany

Denguefeber är en influensaliknande febersjukdom som mest finns i tropikerna och orsakas av ett virus som sprids via myggor. Men 2022 anmäldes sju fall i Skåne.

Nej, det beror inte på att dessa myggor har hittat hit via klimatförändringar. I stället är det som många andra ovanliga anmälningspliktiga sjukdomar en så kallad importsjukdom, där folk har smittats utomlands. I de här fallen blev sex smittade i Asien, och en i Mexiko. I Sverige anmäls omkring 150 fall om året.

Annons

– Thailand är det vanligaste landet där svenska resenärer smittas. Oftast är det en mild sjukdom med feber och ledvärk och utslag på kroppen. Men det kan i enstaka fall utvecklas till en allvarlig denguefeber med inre blödningar, säger Per Nived, överläkare på infektionskliniken på sjukhuset i Kristianstad.

Per Nived, överläkare på CSK:s infektionsklinik.
Per Nived, överläkare på CSK:s infektionsklinik.Foto: Farnaz Jalalvand

På liknande vis är det med malaria. Den farliga sjukdomen med feberfrossa sprids i första hand via myggor i tropiska delar av världen. I fjol fanns det 23 malariafall i Skåne. Ungefär samma nivå som 2018 och 2019, men något högre än 2020 och 2021, då resandet var begränsat på grund av pandemin.

– Malaria finns inte i Skåne, även om det har funnits i Sverige en gång i tiden, säger Per Nived.

– Det är framför allt resenärer till Afrika och vissa länder i Asien och Syd- och Mellanamerika som smittas. De flesta som smittas gör det i Afrika, och vid den typen av resor behöver man ta förebyggande läkemedel, säger han.

Fästingar kan bland annat sprida TBE. Det finns flera områden i Skåne som är kända för att där finns fästingar med TBE, exempelvis norr om Åhus, från Ryssberget i öster till Hässleholm i väster samt sydöstra Skåne.
Fästingar kan bland annat sprida TBE. Det finns flera områden i Skåne som är kända för att där finns fästingar med TBE, exempelvis norr om Åhus, från Ryssberget i öster till Hässleholm i väster samt sydöstra Skåne.Foto: Scanpix
”Om man reser till Sydostasien är det viktigt att skydda sig med myggstift och myggnät.”
Per Nived, överläkare infektionskliniken

Eftersom det inte finns vaccin mot malaria, får resenärer skydda sig med myggstift och impregnerade myggnät på nätterna. Myggor som kan sprida malaria finns visserligen i Sverige, men risken för nya utbrott här bedöms som liten. I så fall krävs det att många människor lever under ganska erbarmliga omständigheter och inte har tillgång till vård, skriver tidningen Forskning & Framsteg. Senaste inhemska fallet var 1933.

Shigellainfektion, förr kallad för dysenteri, var under 1700- och 1800-talet en vanlig och allvarlig sjukdom i Sverige. Den orsakar fortfarande många dödsfall, främst hos barn, i vissa delar av världen.

– Den är ovanlig i Sverige, utan det är också främst om man reser utomlands, exempelvis till Turkiet eller Indien som man kan smittas av bakterierna. Det kan orsaka en tarminflammation med blodiga diarréer och feber, säger Per Nived

Rå kyckling kan vara en smittkälla för campylobacter. Därför är det viktig med noggrann hygien, och inte använda samma redskap till andra livsmedel.
Rå kyckling kan vara en smittkälla för campylobacter. Därför är det viktig med noggrann hygien, och inte använda samma redskap till andra livsmedel.Foto: Cornelius Poppe

Under 2022 rapporterades 40 fall i Skåne, dubbelt så många som året innan, men i nivå med antalen före pandemin. Endast sex inhemskt smittade fall har rapporterats.

Flera allvarliga sjukdomar riskerar man att smittas av vid resor utomlands. Så vad ska man tänka på inför sådana resor?

– Beställ tid hos en vaccinationsmottagning, exempelvis hos oss här på infektionskliniken. För de flesta resmål gäller det att vara vaccinerad mot hepatit A som sprids via mat och vatten. För längre vistelser är det klokt även med vaccin mot hepatit B. Om man reser till Sydostasien är det viktigt att skydda sig med myggstift och myggnät.

Annons

– Ska man vara i väg längre tider i riskområden finns det vaccin mot japansk encefalit, en allvarlig hjärninflammation som också sprids via myggstick.

Råa ägg, som används till bland annat majonnäs och aioli, kan vara en smittokälla för salmonella. Men normalt är svenska ägg salmonellafria.
Råa ägg, som används till bland annat majonnäs och aioli, kan vara en smittokälla för salmonella. Men normalt är svenska ägg salmonellafria.Foto: Mostphotos

Här hemma då? Vilken anmälningspliktig sjukdom har man störst risk att smittas av i Skåne?

– Det är nog campylobacter. En tarminfekterande bakterie man kan få av dåligt tillagad kyckling, och som är relativt vanligt förekommande.

I fjol anmäldes 688 fall i Skåne.

– Sedan finns även salmonella, som kan spridas via förorenade livsmedel, till exempel råa eller löskokta ägg. Svenska ägg är vanligtvis säkra men under början av året har vissa ägg återkallats efter fynd av salmonella.

2022 anmäldes 176 salmonellafall i Skåne. Det är betydligt färre än åren före pandemin, då det var uppemot 300 fall årligen.

Fakta

Anmälningspliktiga sjukdomar – så många fall fanns i Skåne 2022

• Campylobacter: 688 fall. 58,4 har troligtvis smittats i Sverige.

• Cryptosporidiuminfektion (diarrésjukdom hos människa): 33 fall, 21 kvinnor, 12 män. 21 av fallen bedöms ha smittats i Sverige.

• EHEC (infektiös orsak till blodig diarré): 170 fall, varav 100 kvinnor.

• ESBL (antibiotikaresistenta bakterier): 1 219 fall, varav 834 kvinnor.

• ESBL Carda (tarmbakterier som bryter ner antibiotika): 26 personer, varav 14 kvinnor. Sex bedöms vara smittade i Sverige. Bland övriga är minst 15 vara smittade i vården i andra länder.

• Giardiasis (tarminfektion): 48 fall. 65 procent tros vara smittade utomlands. Tio fall rör barn i förskoleålder, men inga utbrott i Skåne har konstaterats.

• Gonorré: 530 fall, varav 396 män. Den högsta siffran sedan början av 1980-talet och en ökning på ett år med 75,5 procent.

• Hepatit A: Tio fall, 5 kvinnor och 5 män i åldrarna 4 - 64 år.

• Hepatit B: Inga nya fall av akut hepatit B under 2022, vilket är första gången sedan 1995. Däremot 104 nya fall av kronisk hepatit B, 47 kvinnor och 57 män.

• Hepatit C: 152 fall, 110 män och 42 kvinnor.

• HIV: 67 fall i Skåne. Av dessa hade 38 hade tidigare kännedom om sin diagnos från ett annat land.

• IGAS (invasiva grupp A-streptokocker): 56 fall, mot 15 året innan. 29 kvinnor och 27 män.

• Invasiva pneumokocker: 211 fall.

• Kikhosta: Två fall, två unga kvinnor utan koppling till varandra.

• Klamydia: 4 447 nya fall, varav 2 461 kvinnor och 1 986 män.

• Legionella: 50 fall, den högsta noteringen som registrerats sedan 2995. 31 män och 19 kvinnor drabbades, främst äldre.

• Listeriainfektion: 19 fall, 12 kvinnor och 7 män. Medianålder 79 år. Fyra av patienterna avled. Alla bedöms ha smittats i Sverige.

• Invasiva meningokocker: 3 fall. Bakterien kan orsaka blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.

• Mpox (apkoppor): 28 fall, samtliga var män. 7 har smittats i Sverige.

• MRSA (multiresistenta streptokocker): 403, varav 210 kvinnor och 193 män.

• Påssjuka: Två fall, båda under fem år.

• Syfilis: 88 fall 73 män och 15 kvinnor. Medianåldern var 36 år.

• TBE (fästingburen hjärninflammation): 12 fall. 6 är smittade i Skåne i tidigare kända områden; 3 i nordöstra Skåne, 2 i Sandhammaren, en i skogarna mellan Höör- Hörby.

• Tuberkulos: 34 fall. De flesta är troligen smittade i Asien, medan 6 bedöms ha smittats i Sverige.

• VRE (antibiotikaresistenta enterokocker): 17 fall, varav 12 kvinnor. 12 fall är upptäckta efter att de fått vård utomlands, främst i östra Europa och i södra Asien. 4 bedöms ha smittats i Sverige.

• Yersiniainfektion (mag- och tarmbakterier): 30 fall. De flesta smittas i Sverige, efter att ha ätit förorenade livsmedel.

Här saknas innehåll

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons