Annons
Nyheter

Saudiska kvinnor ska få köra bil

Kvinnor i Saudiarabien ska få börja köra bil, enligt ett dekret från landets kung Salman som återges i statliga medier.
– Det kan vara en signal om att mer är på väg, säger islamexperten Jan Hjärpe.
Saudiarabien • Publicerad 26 september 2017
Aziza Yousef bakom ratten i staden Riyad, ett led i en demonstration 2014 för rätten att köra bil. Arkivbild.Foto: Hasan Jamali/AP/TT

En rådgivande kommitté ska bildas för att förbereda införandet av körkort för kvinnor. Senast i juni 2018 ska möjligheten ha införts. Kvinnorna ska inte behöva ha en förmyndare i bilen, meddelar Saudiarabiens ambassadör i USA enligt Reuters.

Även kvinnor som har körkort i länderna inom gulfstaternas samarbetsorgan GCC ska få köra bil i Saudiarabien.

Annons

– Jag tycker det är en glad överraskning. Det har varit en konflikt länge, där det här ytterst konservativa förbudet har ifrågasatts framför allt av kvinnor som är entreprenörer som tycker detta har varit alldeles otillständigt och har brutit mot det medvetet, säger Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi vid Lunds universitet.

De positiva reaktionerna började strömma in omedelbart efter beskedet. En kom från USA:s utrikesdepartement.

Kampanjen för att ge kvinnor rätt till körkort har pågått länge, bland annat med namninsamlingar och via sociala medier. Kvinnliga aktivister har gång på gång genomfört aktioner, då de satt sig bakom ratten och sett till att deras körning uppmärksammats.

– Sedan har det funnits muftier, specialister på den konservativa wahhabitiska rätten, som påpekat att det finns prejudikat, att på profetens tid körde kvinnor åsnekärra. Det är motsvarigheten, säger Jan Hjärpe.

TT: Kommer det här att ändra bilden av Saudiarabien som en stat som förtrycker kvinnor?

– I obetydlig utsträckning, men det kan också vara en signal om att mer är på väg. Man får vara glad åt det lilla, säger Jan Hjärpe.

Manal al-Sharif, dataingenjör som varit en av initiativtagarna till en körkortskampanj, stoppades 2011 och tvingades tillbringa nio dagar i fängelse. Hon utvandrade senare till Dubai.

Män som ertappats i passagerarsätet med hustrun på förarplats har kunnat dömas till böter.

På senare år har det kommit tecken på att regimen börjat ta till sig av kritiken. 2013 deklarerade chefen för sedlighetspolisen att han var emot att jaga kvinnor som körde bil. Körförbudet för kvinnor är inte förankrat i någon text som räknas till sharia (islamisk lag), sade han till nyhetsmedier.

De saudiska kvinnornas strid för större rättigheter förs också på andra plan. Ett av kraven är att de ska slippa obligatoriet att ha en manlig förmyndare.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons