Ystad

Så blir vädret i jul – SMHI: ”Finns chans att ni får lite snö”

Sydöstra Skåne Artikeln publicerades
Foto: Nam Y. Huh

Tidigare har prognoserna talat om en regnig jul. Det ser fortsatt ut att bli en del nederbörd – men det kan också komma i form av snö.

Lördag-söndag

Lördagen kommer att bjuda på nederbörd i form av regn. Temperaturerna ligger till en början på några plusgrader, men ju längre in på dagen vi kommer desto mer kylig luft drar in över Skåne.

– In mot eftermiddagen och kvällen börjar temperaturen falla ner mot nollan men då har nederbörden försvunnit söderut, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Ett nytt nederbördsområde drar dock in under söndagen.

– Och det ser faktiskt ut som att det inte bara kommer falla i form av regn, utan kan övergå i blötsnö. Framförallt under söndagens eftermiddag.

Julafton

Framåt julaftonsdygnet drar ett kalluftsområde ner över Skåne och Alexandra Ohlsson på SMHI vill passa på att varna alla som ska ge sig ut i trafiken:

– Då har vi ganska blöta vägar och fallande temperaturer, så det gäller att ta det försiktigt, i synnerhet på julafton.

Julaftonsmorgonen kan också bjuda på lite snöflingor i luften. Under dagen spricker molnen dock upp och det finns chans till sol senare under dagen.

Juldagen och mellandagarna

Vädret vänder sedan snabbt in mot juldagen, då vi får in mild luft över landet.

– Temperaturen i Skåne kan landa kring 5 plusgrader mitt på dagen, säger Alexandra Ohlsson.

Resten av julhelgen och mellandagarna ser också ut att bli en mild period.

– Däremot är det osäkert hur mycket mer nederbörd som letar sig in. Det kan komma ett område västerifrån, det finns lite tendenser till det i prognosen, men i så fall blir det i form av regn.