Annons
Nyheter

Rovdjur plågades ihjäl – rättegången inleds

Åtta rovdjur fångades in och dödades. Flera av dem plågades ihjäl.
I veckan inleds rättegången mot fem män i Norrbotten.
Brott • Publicerad 15 oktober 2017
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Stian Lysberg, Solum

– Det är en av de största jakthärvorna som polisen har nystat upp under de senaste årtiondena, sade Åse Schoultz, åklagare vid riksenheten för miljömål, till TT i somras när åtalet väcktes.

Totalt har fyra björnar, tre lodjur och en järv dödats. Tre av dem plågades innan de dödades. En björn och ett lodjur ströps en metallvajer. Ett annat lodjur hade fångats i en fälla och en av männen plågade djuret genom stöta en påk mot det.

Annons

Hemma hos en av de misstänkta hittades ett björnhuvud i frysen.

I slutet av förra sommaren slog polisen till efter en tids spaning och de fem greps. Männen, som är i åldrarna 37 till 73 år, är åtalade för en mängd olika brott. Det rör sig bland annat om grovt jaktbrott, anstiftan till grovt jaktbrott och grovt jakthäleri.

I åklagarens bevisning ingår bland annat filmer och bilder från de misstänktas datorer och telefoner samt telefonavlyssning. De fem nekar till brott.

Rättegången inleds på måndagen i Luleå tingsrätt och beräknas hålla på i fyra dagar.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons